Üzenjük

Házunk tájaVeszelszky Éva2005. 12. 16. péntek2005. 12. 16.
Üzenjük

F. J., Dunapataj
A vakond általában ott jelenik meg, ahol a talajban a rovarok, rovarlárvák, csigák és a rágcsálók nagyon elszaporodtak. Egy-egy vakond napi tápláléka a testével egyenlő súlyú mennyiség (általában 10-15 dkg), azaz egy egeret és több tucat rovarlárvát kebelez be. Feltárt járataiban mozgásképtelenné harapdált zsákmányállatokat (egereket, pockokat) is találtak felhalmozva, ebből ítélve a vakond minden talajlakó kártevőt begyűjt és folyamatosan elfogyaszt. Ezzel kettős hasznot hoz: bár a hasznos gilisztákat, gyíkokat is felfalja, és ezzel kárt okoz, nagy haszna, hogy megtisztítja a talajt a valódi kártevőktől. Áldozatait tűhegyes fogaival apró darabokra szaggatja, megemésztve a talajba visszajuttatja, tehát táplálkozása során porhanyítja, szerves anyaggal gazdagítja a talajt. A vakondtúrás földje komposzttal keverve kiválóan megfelel virágföldnek! Mindezek alapján érdemes mérlegelni, hogy a kertek ingyen vendégmunkásait érdemes-e elűzni (egyébként is védett állat a vakond, irtani tilos!) dacára annak, hogy túrásaikkal valóban kárt tesznek a virágos és veteményeskertekben. Átmenetileg - ha mód van rá - megoldás lehet a veteményeskert áthelyezése a kertnek egy - a vakond által elhagyott, kártevőktől már megtisztított - részére. A kerten belüli vetésforgó azért is jó hatású lehet, mert a növények pihent talajba kerülnek, és ez jót tesz a fejlődésüknek.
Ha erre nincs lehetőség, és olvasónk szeretné elűzni a vakondot a kertjéből, megteheti a gazdaboltokban kapható, elemes vakondriasztó készülékkel, illetve a vakond szálláshelyét jelző hatalmas földkupacok kibontásával feltárhatja a mesterien megépített, többszintes "vakondvárat". Ha az innen több irányba ágazó járatokba erős szagú (például petróleumba áztatott) rongyokat tömnek, attól a vakondok általában elmenekülnek.

Tóth-Pál Gábor, Baja
Az orvosi zsálya fűszerként és gyógynövényként is értékes, de a rákkeltő hatású tujontartalma miatt csak a mértékletes belső fogyasztása ajánlható. A nemesítők törekednek csökkent tujontartalmú fajták előállítására (a hazaiak között már van is ilyen, éppen engedélyezésre vár). Jelenlegi fajtáink is értékes drogot adnak, a levelek forrázata, illetve alkoholos kivonata kiváló gargalizáló- vagy ecsetelőszer szájüreg-, torok- vagy fogínygyulladásra. Izzadást és gyulladást csökkentő, antibiotikus és összehúzó hatású drogját teakeverékekben használják. Csak nagyobb mennyiségben lehet ártalmas, kis mennyiség nem okozhat bajt. Forrázatának rendszeres fogyasztásával és főként illóolajával (fürdőként is!) mindenesetre bánjunk óvatosan!
Fűszerként zsíros ételek, sült húsok ízesítője a zsálya, emésztésserkentő hatása, valamint jellegzetes aromája miatt igent kedvelt, különösen a mediterrán ételeken. Friss leveleivel paradicsomos ételeket, salátákat, édes süteményeket is ízesítenek. A zsálya jellegzetesen kesernyés íze és aromája valóban nehezen pótolható mással, ennek ellenére - a csökkentett tujontartalmú fajták elterjedéséig - csak mértékletes felhasználását javasoljuk.

Szúirtás jeligére
A boroshordókba beköltözött szuvaktól csak a megtámadott dongák kicserélésével szabadulhatunk meg. Bármivel kezelné a hordók faanyagát, az rontja a bor minőségét, rosszabb esetben a bor fogyasztásával az egészséget is károsíthatja!
A hordók évenkénti fertőtlenítő tisztításával - kénezésével, forrázásával - megelőzhető a szuvak betelepedése, a bogarakat ugyanis riasztja a kén szaga. Utólag azonban az ilyen felszíni kezelések már hatástalanok. A faanyag belsejében károsító szúbogarak ellen nagyon erősen kellene kénezni a hordókat, ami már a borok minőségét veszélyezteti és az egészségre is ártalmas lehet; semmi esetre sem ajánlható.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek