Élő kert

Élénkítő és altató gyógynövények

Házunk tájaGyőrffy Sándor2006. 01. 06. péntek2006. 01. 06.
Élő kert

Múltunkat idéző könyvekben találkozunk olyan növényekkel, melyek étekül szolgáltak, de napjainkban már a nevüket is elfelejtettük. Ilyen például az ernyős virágúak családjába tartozó baraboly, amely 70-120 centiméter magasra nő. Kétszeresen szárnyalt levelei hasonlítanak a turbolya és a bürök leveleihez.
A baraboly öt faja közül a bódító baraboly minden része, különösen a magvak, helyileg erősen izgató hatású alkaloidát tartalmaznak. Szarvasmarhákon, sertéseken és juhokon figyeltek meg fogyasztása következtében fellépő mérgezési tüneteket. Ismert még az arany-, a fűszeres és az erdei (szőrös, édes) baraboly. Étkezésre a csemege baraboly gumós gyökerét főzve, sütve, pirítva vagy nyersen is használhatjuk.
A zamatos turbolya zsenge hajtása salátába, mártásba, túróba tehető ízesítőként. Enyhén ánizsos íze, illata miatt halételekhez is használják, sőt díszítenek is vele.
A bürök ellenben egyértelműen mérgező növény, halált okozhat. A növény minden része - az éretlen termés kétszázaléknyi - erősen mérgező, vízben rosszul oldódó koniint, illékony alkaloidot tartalmaz. Az egész növény, de főként a termése szétdörzsölve jellegzetesen erős egérvizelet-szagú. Az állatok elkerülik. Kiéhezett sertések és szarvasmarhák ráfanyalodva már két kilogramm friss növénytől elpusztulnak.
Bizonyos gyógynövények álmatlanság ellen hatásosak. Nagyon jó gyógyteát készíthetünk az alábbi recept alapján: 10 gramm borsos menta, orbáncfű, levendula, 20 gramm citromfű és 30 gramm macskagyökér.
A nyugtató hatású növények között találhatunk konyhai fűszernövényeket is, így a bazsalikomot, rozmaringot, szurokfüvet, majoránnát és koriandert. Ezeket nemcsak gyógyteákban, de ízesítésre is használjuk, lehetőleg nem főzve, csak legvégül adagolva az ételekhez.
A gyógy- és fűszernövények illatát is alkalmazhatjuk gyógyításra. Az illóolajok keveréke a célnak megfelelően készülhet. Altató hatású például a citromfű és a levendula. Ezeket az illóolajokat kis üvegcsékben árulják, és "aromamécsesekben" párologtatjuk a hálóhelyiségben (húsz perccel lefekvés előtt oltsuk el!).
Elalvás előtt egy csésze langyos tej, mézzel ízesítve segít álomba szenderülni. Napi két-három kávéskanálnyi mézfogyasztás hozzájárul egészségünk megőrzéséhez. Gyógyítja a torok betegségét, segíti az emésztést, a bél rendszeres ürülését, kedvezően befolyásolja a szervezet vízháztartását is.
Jó értisztító hatása van az almának, a tormának, a csipkebogyónak, a nyers káposztának, a petrezselyemlevélnek, a friss lucernának és a fokhagymának is.

Ezek is érdekelhetnek