Ölbe bújó társ a görény

Négy vadászgörény cikázott a szőnyegpadlós miskolci panellakásban. Makogva, egymásba gabalyodva feltűntek és eltűntek, a helyi tévé operatőrének már gyöngyözött a homloka, a háziak nevettek. Én a konyhában vészeltem át a hosszúra nyúlt, mozgalmas forgatást.

Házunk tájaKeresztény Gabriella2006. 01. 13. péntek2006. 01. 13.
Ölbe bújó társ a görény

Amikor találkozót kértem a Miskolci Vadászgörény Klub alapítójától, Görög Rolandtól, a 26 éves, szociológia szakos egyetemi hallgató megkérdezte: nem gond, hogy a már korábban bejelentkezett tévések is aznap jönnek? Dehogyis, mondtam, majd előbb megyek, hogy nyugodtan beszélgethessünk. Minden stimmelt, csak a nyugalom nem. Mert ahol egynél több van ezekből a tűzrőlpattant jószágokból, ott szó sincs nyugalomról.
Roland és Mónika, a miskolci egyetemista házaspár albérleti lakásának előszobájában Pajkos, a nappaliban Szuszi (a görények imádnak órákat aludni) és Tetrisz hatalmas ketrece uralja a terepet. A három vadászgörényhez később csatlakozott Igor, Pajkos elválaszthatatlan barátja.
- Ő a mi másfél éves fiunk! - emelte ki szakszerűen, nyakszirtjénél fogva táskámból a buzgón kotorászó, gömbölyded Pajkost a házigazda. - Szuszit, aki kislány, csak megőrzésre vállaltuk, a tulajdonosa éppen síel. Tetrisz pedig egy mentett görényfiú, már kerestünk neki gazdát, a jövő héten viszik el. Egy miskolci lépcsőházban találtak rá, és nekünk az állatkórházból szóltak, hogy átmenetileg befogadnánk-e.
- Micsoda szerzet a "mentett" görény?
- Azoknak a felelőtlenségét testesíti meg, akik megveszik egy kereskedésben a kis vadászgörényt, mert ugye olyan aranyos és olyan jópofa. Aztán az első harapás, a linóleum szétrágása után vagy az ötvenezer forintba kerülő ketrec, a drága hámfelszerelés, az etetés, az orvosi ellátás miatt utcára teszik őket. Sajnos ez gyakori jelenség. Az ilyen embereknek fogalmuk sincs, hogy vadászgörényt tartani nem olcsó, sőt nagy felelősséggel járó mulatság. Nyers szárnyashúson élnek, folyamatos törődést, nevelést és barátokat igényelnek, mert kifejezetten társas lények, óriási mozgásigénnyel. Látni kellene, hogy a klubtalálkozóinkon, ahol már több mint harmincan vagyunk, mennyire tudnak örülni egymásnak.
{p}
- Tavaly a budapesti Magyar Vadászgörény Klub után Sopronban, majd az országban harmadikként az idén Miskolcon is klubot alapítottak a vadászgörényesek. Tulajdonképpen hobbi- vagy haszonállat a vadászgörény?
- Én hobbiállatként tartom őket. Pajkos ittléte óta, akit négy hónaposan vettünk, elég sokat tudok a vadászgörényekről. De még nem eleget. Egyelőre senki nem tudja, hány vadászgörénytartó vagy -tenyésztő lehet az országban. Vadászgörényből vélhetően több ezer van, s ez a szám csak nőni fog, mert körülbelül öt éve házi kedvencként roppant divatos lett. Háziasítása több ezer évre nyúlik vissza, akár a kutyáé, a macskáé. Annyi különbséggel, hogy a vadászgörényt egészen a múlt század közepéig kifejezetten rágcsálók irtására és nyulak vadászatára, munkaállatként tenyészették. Nemrég egy 1910-es évekből származó budapesti kiadvány került a kezembe, benne egy hirdetéssel, hogy rágcsálóirtást vállalnak vadászgörénnyel. Erre egyébként a kis termetű nőstények voltak a legalkalmasabbak. A hatályos jogszabály szerint is hobbiállat, máskülönben nem tarthatnánk lakásban. Jól idomíthatók, intelligensek, különösen játékosak és tanulékonyak. De csak akkor, ha megfelelően foglalkoznak velük, és nevelik őket. Ha nem így történik, akkor elvadulnak vagy búskomorságba esnek. A közhiedelemmel ellentétben nem büdösek, mert hiszen bűzmirigyeiket csak vészhelyzetben használják. Ami pedig az emberi jellem "görény" szóval való minősítését illeti, kifejezetten sértőnek tartom, a görények nevében.
- Haszonállat viszont a prémgörény és a vadászgörény is annak, aki eladásra tenyészti vagy szaporítja őket. Az előbb említette, hogy a kereskedők 10-15 ezer forintot is elkérnek egy fiatal állatért. Erről sincsenek információik?
- Egyelőre semmilyen adatbázisunk nincs, kiépítésük sürgős célja a kluboknak. Nem lesz könnyű dolgunk. A tenyésztők csak elvétve regisztráltatják magukat, holott fontos lenne a szövetségbe tömörülésük, mivel rajtuk múlik a gének átörökítése, a fajták nemesítése. Nálunk leggyakoribb a vegyes tarka vadászgörény és a fehér prémes, piros szemű albínó, de van bézs, harlekin, illetve pezsgőszínű is. Az "illegális" házi szaporítók legtöbbje csak a haszonnal törődik, emiatt sokuk tenyészete elkorcsosul. Az állatkereskedések "üzleti titok" címen nem adnak ki információt, az állatorvosok pedig nem tudnak, mert sokan nem hordják rendszeres oltásra az állataikat. A klubtalálkozók egyik érdeme az információk megosztása, és sok érdekességet hallottunk a tavalyi első közép-európai görényfesztiválon is.
- Pajkos hol ismerkedett meg Igorral?
- Képzelje, itt az utcán! Igort a gazdája, egy fiatalasszony sétáltatta éppen, akivel már hosszú ideje e-mailben leveleztünk, és fogalmunk sem volt róla, hogy a szomszédos háztömbben laknak.

(Aki többet szeretne tudni a témáról, annak két internetes címet ajánlunk: a budapesti www.mvk.hu és a miskolci www.vadaszgorke.fw.hu honlapot.)

Ezek is érdekelhetnek