Üzenjük

Házunk tájaVeszelszky Éva2006. 01. 13. péntek2006. 01. 13.
Üzenjük

Méreg a mogyoróban jeligére
Olvasónk aggódó levelében megírta, hogy szomszédja a melléképületek mögé, a saját kertjében, de olvasónk mogyoróbokraitól nyolcvan centiméter távolságra, több alkalommal mérget tett ki. Kérdezi, hogy a méreg megjelenhet-e a mogyoró termésében?
Mivel nem írta meg, hogy pontosan milyen méregről van szó, egyértelmű választ nem adhatunk, csupán felhívhatjuk a figyelmet az utóbbi időben mutatkozó néhány gyakori jelenségre. Ha szomszédja az előírásoknak megfelelően használt rágcsálóirtót, az a gyökéren keresztül nem szívódik fel. Ha azonban más vegyszert, például nagyobb mennyiségű bedöglött vagy lejárt szavatosságú növényvédő szert tett olyan helyre, ahonnan az a csapadékvízzel vagy más módon a talajba juthat, annak súlyos következményei lehetnek! Sajnos központilag nem megoldott a feleslegessé vált vegyszerek begyűjtése és semlegesítése, így sokan egyszerűen kihordják azt a mezsgyehatárra vagy a közterületekre, nem gondolva arra, hogy ezzel hosszú időre elszennyezik a talajt, a talajvizet, aminek nagy területen beláthatatlan egészségkárosító hatása lehet. A méreg a talajvízzel a kutakba is bekerülhet, és enyhébb esetben "csak" a talajéletet teszi tönkre, de előfordulhat, hogy éveken keresztül a fogyasztásra kerülő zöld részekben vagy a termésben felszívódva károsítja az egészséget. Mivel ez sokakat érintő közügy, a környezet megvédésére a helyi önkormányzatok segítségére is szükség lehet.
Jelen esetben nincsenek pontos ismereteink sem a vegyszerről, sem annak mennyiségéről, így csak azt tanácsolhatjuk olvasónknak, hogy próbálja ezt megtudni a szomszédjától, egyben kérje meg, hogy a szert vigye zárt helyre. Ha kérésének nem tesz eleget, akkor lehetőség van (költséges) talajvizsgálatra, amely kimutatja az esetleges mérgező anyagokat. Minden megyében (általában a megyeszékhelyeken) működik növény- és talajvédelmi szolgálat, ahol ingyenes szaktanácsadás vehető igénybe ilyen esetekben. Elmarasztaló szakvélemény alapján jogi úton kötelezhető a károkozó az elszennyezett talaj kicserélésére és minden általa okozott kár (gyümölcsfák és bokrok lecserélése, szakvélemények költsége) megtérítésére.
Mindezek természetesen megelőzhetők lennének, ha kizárólag csak a szükséges mennyiségben vásárolna mindenki vegyszert, és azt az előírásoknak megfelelően használná fel.

Tóth Gabriella, Karcag
Idős fáknál előfordulhat, hogy a fa gyökere már elpusztult, a gyökér és a föld feletti részek között a tápanyagszállítás megszakadt, de a fa még kihajt. Terebélyes fáknál évekig is eltarthat, amíg a fás részekben elraktározott tápanyagok felhasználásával még látszólag él a fa, de egyre csökkenő mértékben. Ilyen esetekben csak tapasztalt szakemberek helyszíni vizsgálata adhat választ arra, hogy van-e esély a folyamat visszafordítására.

F. J., Dunapataj
A fából készült boroskádakba költözött szú kénlapok elégetésével kiűzhető. Mivel a kén gőze riasztja a kártevőket, fontos, hogy a kénlapok égetésekor a kádat légmentesen letakarja fóliával, és néhány napig úgy hagyja. Szükség esetén megismételhető a fertőtlenítési folyamat. A kén 10-12 Celsius-fok hőmérséklet alatt nem hatékony, ezért legjobb tavaszra halasztani a műveletet, ami szabadban is elvégezhető. Utána legalább egy-két hét szükséges, hogy jól kiszellőzzön a kád, mielőtt bor vagy bármi kerülne bele. Szeretnénk felhívni a figyelmet az évenkénti kénes fertőtlenítésre, amely riasztó hatásának köszönhetően megelőzhető a szúvak megjelenése.

Ezek is érdekelhetnek