Fajtakalauz

Hardenpont vajkörte

Házunk tájaBozsik József2006. 02. 03. péntek2006. 02. 03.
Fajtakalauz

Belgiumban született 1759-ben ez a kiváló körte, amely mind a mai napig ott szerepel a legjelentősebb hazai fajták sorában. Hardenpont apát magról nevelte az első kis csemetét egykor, Arenberg vajonca volt az eredeti neve, csak a hálás utókor örökítette meg ezzel a névvel a nemesítőt.
A Hardenpont körtét október elején kell leszedni ahhoz, hogy márciusig tárolható legyen. Raktározás során felléphet a raktári varasodás nevű betegség. Ha rosszul szállítják, akkor a nyomódások helyén megfeketedik a gyümölcs héja. Közepesen nagy termései elérik a 200-220 grammot, tehát öt szem kiad egy kilót. A gyümölcs húsa fehér, olvadó és bő levű. A magház körül gyakorta kősejtek alakulnak ki, ráadásul, ha rossz a termőhely, répaízűek és igencsak kövecsesek lesznek a gyümölcsök. Védett fekvésű helyeken, ahol mély rétegű talaj található, csodákra képes. Minden körte önmeddő, ezért porzópartnerre van szüksége. Jó pollenadója a Hardenpontnak a Vilmos körte és a Hardy vajkörte.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek