Aranylabda: Rodriék csalásáról beszélt egy szavazó újságíró
origo.hu
Nem hivalkodó a címke a félliteres műanyag flakonon, százszázalékos tökmagolaj van benne. A termék gazdája Németh Zsolt, fiatal őstermelő, aki a kilencvenes évek elején döntött úgy, hogy a mezőgazdaságból fog megélni. A zalaegerszegi piacon jól ismerik a standját. Nyolcféle méz, propolisztinktúra, virágpor, tökmagolaj, sajtolttökmag-pogácsa, dióbél, dióolaj a kínálata. Értékes termékeihez ismeretterjesztő szórólapokat mellékel, s egyre bővül törzsvásárlói köre.
Erdészeti és méhészeti szakmunkás, szüleitől pedig a kertészkedést sajátította el. Úgy formálgatja Alsónemesapátiban lévő gazdaságát, hogy ne legyenek holt időszakok és kiegészítsék egymást a tevékenységek. Méhészetét fokozatosan fejleszti, jelenleg 110 méhcsaládja telel. Vándorméhész, de a ház körül is alakított ki többhasznú méhlegelőt két és fél hektáron. Fő növénye a diófa, közötte fenyővel, amit apránként karácsonyfaként értékesít. Mire felcseperednek a gyümölcsfák, nem zavarják őket a tűlevelűek. A terület karbantartását úgy könnyítette meg, hogy a földet bevetette fehérherével, amely legfeljebb húsz centiméteresre nő meg, s illatos virágaira szívesen járnak a méhek. Hisz a dióban. Igaz ugyan, hogy nyolc-tíz év alatt fordul termőre, de a termését egészen jól el lehet adni, értékes olaját egyre többen kedvelik. Olaszországban és Franciaországban saláták ízesítésére használják a dióolajat, s bár hazánkban ennek nincs hagyománya, az újdonság vonzónak tűnik. A diófa nem sok munkát ad gazdájának, a termés betakarítása pedig gépesíthető: soklyukú, porszívószerű masinával lehet összegyűjteni a lehullott diót. Ráadásul abban az időszakban ad elfoglaltságot, amikor a méhészeti idény elcsendesedik. Ezért további telepítéseket tervez, háromezer csemete már készen áll az ültetéshez.
Hasonlóan vélekedik az olajtökről is. Apósával közösen hatvan hektárról gyűjtik be a héj nélküli tökmagot. Egy részét az egyik göcseji kis faluban épült új olajütőben dolgozzák fel az őrségi, hetési, göcseji tradíció szerint, ami egyenlő a pirítva sajtolással. A zöldesbarna olaj nem tartalmaz tartósítószert, és a szakirodalom szerint jótékonyan hat az egészségre. Nincs párja a vele fűszerezett savanyú káposztának, hagymás babsalátának, burgonya- és egyéb salátáknak. Az olajpogácsa a reformkonyhában találta meg a helyét: kenyérsütéshez, "töpörtyűs" pogácsa készítéséhez fedezték fel a könnyen omló, pirított étekre emlékeztető illatú mellékterméket.
Amikor azt kérdem, meg lehet-e élni mindebből, a válasza: nagyon szerényen. Ha nagyobb figyelmet kapnának ezek a nagy biológiai értékű, hagyományos magyar termékek, hosszú távra lehetne tervezni. Mert most óriási erőfeszítésekkel képes csak ötről hatra jutni.
origo.hu
borsonline.hu
travelo.hu
hirtv.hu
teol.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
mandiner.hu
origo.hu
nemzetisport.hu
origo.hu