Sokarcú mogyoró

Nálunk vadon is előfordul a közönséges mogyoró, amelynek bokra akár hat méter magasra is megnőhet. Szabályos formájú, barkás virágzatával kora tavasszal, szép színű lombjával pedig ősszel díszítő hatású cserje vagy alacsony törzsre nevelhető fa.

Házunk tájaVeszelszky Éva2006. 03. 24. péntek2006. 03. 24.
Sokarcú mogyoró

Kitűnő térhatároló növény. Alkalmas nagyobb kertek megosztására vagy kerítés mellé ültetve sövénycserjének is. A metszést és a rendszeres nyírást jól tűri. Egyéves hajtásai jól hajlíthatók, rugalmasak, jók babkarónak, pálcának, ostornak, kosárfonásra. A népi építkezésben fonott kerítéshez, kerti építmények és tapasztott falak vázszerkezetéhez, vesszőből font eszközök és bútorok készítésére használták nagy mennyiségben. Ehhez évenként visszavágták vagy ritkították a bokrokat, a tőről kihajtó hosszú, egyenes vesszőit lombhullás után vágták, szabadban vagy csak felül fedett színben kötegelve tárolták, és a tél folyamán feldolgozták. Építkezéshez, fonott kerítés készítéséhez frissen vágták a vesszőket, mert azok jobban hajlíthatók, rugalmasabbak.
A terméséért ültetett mogyoró nálunk a kényes kultúrák közé tartozik. Bár a mogyorónövény fagyra nem érzékeny, de virágai már -16 Celsius-fokon károsodhatnak, így hazánkban csak a meleg fekvésű, védett területek javasolhatók gyümölcstermő mogyoró telepítésére.
A mogyoró vált ivarú növény: porzós virágai a barkavirágzatok, termős virágai a vesszők végálló rügyeiből fejlődő pamacsvirágzatok. Fajtái többsége önmeddő, a beporzáshoz ezért több fajtájának ültetése szükséges. A mogyoró rendszeres metszés és gondos növényvédelem mellett terem biztonságosan. Fajtái közül értékesebbek azok, amelyek termésmakkjai éretten kihullnak a kupacsból (Bollwieri csoda, Római mogyoró, Nagy tarka Zelli).
A mogyoróbokrok a biológiai növénytermesztésnek is értékes növényei. Kiváló védősövényt alkotnak, sűrű ágrendszerük, rugalmas hajtásaik a szelet, havat lefogják, koronájukban az énekes madarak védelmet és költőhelyet találnak.

Ezek is érdekelhetnek