Üzenjük

Házunk tájaVeszelszky Éva2006. 03. 17. péntek2006. 03. 17.
Üzenjük

Szappanos Géza, Jászberény
Jó fajtájú meggyek vadmeggyalanyba sikerrel átolthatók tavasszal héj alá oltással vagy augusztusban alvószemzéssel. Ez utóbbi előnye, hogy a nyári sebek gyorsabban forradnak, kevésbé fertőződnek, hátránya azonban, hogy aszályos években az alany nehezebben adja a héját, gyakran letapad. Faiskolákban általában gyökérnyakba ültetik a nemes rügyet, de a koronába szemzés is lehet sikeres. Tél végi oltáskor a nyugalmi időszakban megszedett nemes hajtásokat a nedvkeringés megindulásakor ültetjük az alanyba. A visszavágott alany vastagabb vázágaiba körkörösen több nemes hajtást oltunk, hatvan-hetven százaléka is megeredhet.

Láposi Zoltán, Nyírcsaholy
A veréb védett madár, ezért bármilyen kárt tesz, csak riasztani szabad, pusztítása darabonként ötezer forintos pénzbüntetést vonhat maga után! Riasztására házilag is készíthetők ötletes madárijesztők, illetve kereplő, berregő alkalmatosságok. A veréb a ragadozó madaraktól kevésbé fél, riasztására az ember jelenlétét utánzó alkalmatosságok a legjobbak. Ennek a legegyszerűbb módja, ha a veszélyeztetett területre szélkereplőt vagy föléje egy kifeszített zsinórra bádoglemezeket tesznek, amelyek a széllel mozognak, illetve összeütődve riasztó hatású hangokat adnak.
Másik kérdésére: fatörzsek napos oldalán gyakori, hogy télen a nagy hőingadozások - déli napsütés, éjszakai fagyhatás - következtében a háncsszövet felreped, és fagylécek keletkeznek. A fagysérülések utat nyithatnak a sebparazita kórokozóknak és kártevőknek, ezért nagyon fontos minél előbb kitisztítani, majd kezelni az ilyen sebeket. Először éles késsel kivágjuk az elhalt szöveteket, majd fertőtlenítjük és lezárjuk a sebeket. Különösen tél végén kedvező hatású a megtisztított törzsekre és vastagabb vázágakra felhordani a következő - gyógyító, erősítő és tápláló - fakenetet: 10 liter meleg vízben összekeverünk 5 kg porrá tört agyagot, 3 kg érett marhatrágyát, 0,5 kg kőport, 0,5 liter tömény zsurlófőzetet és 0,5 kg fahamut. Az elegyet fagymentes napokon, a délelőtti órákban (hogy aznap még megszáradjon) durva ecsettel felhordjuk a megtisztított törzsre és vázágakra. A pép táplálja és rugalmassá teszi a háncsszövetet, vegetációban is a törzsön maradhat, bizonyos védőhatást ad a kórokozókkal és kártevőkkel szemben.

Ezek is érdekelhetnek