Élő kert

Cseresznyére ürömteát

Házunk tájaGyőrffy Sándor2006. 05. 26. péntek2006. 05. 26.
Élő kert

Földim, Ratkai Lajos kérdezi: "Mely időszakban permetezzem a cseresznyefát, hogy ne legyen kukacos? Már szinte minden időszakot kipróbáltam, s mégsem tudtam tökéletesen eltalálni."
Válaszom: az élő kertben a védekezés nemcsak permetezésből áll. A cseresznyelégy szinte kizárólagos tápnövénye a cseresznye, kisebb mértékben a meggy. A légy minden cseresznyefán előfordul, főleg meleg helyeken. A kifejlődött, három-négy milliméter hosszúságú, jellegzetes szárnymintázatú, a tor mögött sárga pajzsot viselő egyedek a talajban telelő bábból áprilistól kelnek ki, miután a hőmérséklet tizenkét fok fölé emelkedik. A talaj nedvességtartalma, fekvése, árnyékoltsága közvetve, a báb körüli talajréteg felmelegedése révén befolyásolja kikelésüket.
A bábból előbújó legyek a talaj felszínén, valamilyen magasabb ponton napoznak néhány órát, hogy szárnyaik repülőképesek legyenek, és elnyerjék jellegzetes színüket. Távolra nem szívesen repülnek, a fakorona csúcsán, a levelek fonákján és az árnyékben levő gyümölcsökön tartózkodnak.
Párosodásuk már a kikeléskor elkezdődik, de a nőstények csak táplálékfelvétel után válnak termékennyé. Kelés után öt-tíz nap múlva a nőstény a gyümölcs héja alá egyesével rakja le tojásait, és potrohából áradó illatával körkörösen bevonja a cseresznyét, jelezve, hogy az már "foglalt". A tojásokból kikelnek az öt-hét milliméter hosszú, két-három milliméter széles fehér, majd sárgásfehér nyüvek, amelyek károsítják a gyümölcsöt. Utána kifurakodnak belőle, majd a talaj felső öt centiméteres rétegében bábbá alakulnak. A bábok egy része a következő tavaszon, a többi pedig csak két év múlva fejlődik léggyé.
A természetkedvelő védekezést a cseresznyelégy életmódjának ismeretében végezzük el. A fa alatti talaj felmelegedését a talaj vastagabb takarásával késleltethetjük, hogy a lárvák később keljenek ki. A várható kelés idején a fa alatti talajt folyamatosan gereblyézve a kikelő, napozó legyeket gyérítjük. A cseresznyefa koronájába ragasztóval bekent, sárga lapokat függesszünk, ezek megfogják a legyeket. Cseresznyeszedés után távolítsuk el, mert egyéb rovarokat is összefognak. Április végétől permetezzük a gyümölcsöket ürömteával, hogy elriasszuk a peterakástól a legyeket. Az ürömteát 30 gramm fehérüröm-szárítmányból tíz liter vízben forrázva készítjük, és higítás nélkül alkalmazzuk.
A termést idejében szüreteljük le. A lehullott gyümölcsöket szedjük fel, ha van baromfink, engedjük a kertbe, a nyüveket, legyeket összekapkodva állati fehérjéhez juttatjuk őket.
Reményt keltő annak az illatanyagnak az előállítása, amivel a nőstények bevonják a gyümölcsöt. Ha ezt sikerülne kipermetezni, akkor a legyek betartanák az ösztönük parancsolta szabályokat, és nem raknák le a már "foglalt" cseresznyére tojásaikat.

Ezek is érdekelhetnek