Éretten az igazi

Hamarosan tömegesen érik kertjeinkben várva várt első gyümölcseink egyike: a szamóca. Jó tudni róla, hogy nemcsak finom illatos, zamatos csemege, hanem - beltartalmi értékei folytán - igen egészséges is. Termése vasban, káliumban és C-vitaminban gazdag, a friss gyümölcs hatóanyagai oldják a fogkövet.

Házunk tájaValló László2006. 05. 19. péntek2006. 05. 19.
Éretten az igazi

A szamóca nem utóérő, ezért csak teljes érésben szabad betakarítani. Korábban, azaz éretlenül vagy féléretten leszedve érettségi állapota változatlan marad (legföljebb megrohad). Azért fontos teljes érésben szüretelni, mert beltartalma, illetve íz-, illat- és zamatanyagai ilyen állapotában alakulnak ki tökéletesen. Éppen az a baj a piacokat most is nagyrészt uraló spanyol és görög származású, szemre tetszetős szamócákkal, hogy éretlenek. Híjával vannak a jó illatnak és zamatnak, húsuk kemény (hogy a hosszú szállítást jól elviseljék), élvezeti értékük csekély.
Az érett gyümölcsöt lehetőleg a kora délelőtti órákban szedjük, amikor a harmat már fölszáradt, és a termés sem nedves. A vizes vagy a napon fölmelegedett szamóca hamarabb romlik. Szüretkor ne tépjük le a termést, hanem a szárát (kocsányát) a két ujjunk közé fogva körömmel csípjük el, mert így a növényt és a gyümölcsöt is kíméljük.
A teljesen érett szamócából lekvárt, dzsemet, szörpöt, levet készíthetünk. A gyümölcs jól tartósítható, ilyen állapotában őrzi meg leginkább a beltartalmi értékeit. Ehhez csumázzuk le a termést (azaz távolítsuk el a kocsányt), mossuk meg alaposan (legalább háromszor), majd pedig szárítsuk meg. Ezt követően rakjuk tálcákra - egy sorban - a gyümölcsöket, és így lefagyasztva a málnához hasonló "gurulós" szamócát nyerhetünk.
(A Szabad Föld most megjelent Gyümölcs könyvében ilyen recepteket is találhatnak olvasóink. - A szerk.)

Ezek is érdekelhetnek