Füstös fagyosszentek

Mumusa volt a gazdának régen is a három "ác", a rendszerint fagyot hozó Pongrác, Szervác, Bonifác, meg a kártételüket gyakran fölülmúló Orbán. Fagyosszentekkor (május 12-14. között, valamint 25-én) gyakran odalett a földből élők egész évi termése. A tapasztalt gazdák jó előre felkészültek a többnyire hideg éjszakákkal beköszöntő időszakra: füstöléssel, trágya égetésével védték ki a fagykárt a szőlőben, gyümölcsösben, veteményeskertben.

Házunk tájaPintér Csilla2006. 05. 05. péntek2006. 05. 05.
Füstös fagyosszentek

A régi öregek hathatós praktikáját - már a rómaiak is füstöltek a szőlő fölött - a kertészek ma is alkalmazzák a gyengébb fagyok ellen. A füstöléshez kiválóan alkalmas a nem túl száraz avar, ami lassan, nagy füsttel ég. Az erősebb fagyok ellen régebben kisebb tüzet is raktak a tábla szélén.
Takarással és öntözéssel szintén kivédhető a fagykár. A szamócaágyakat például tanácsos elárasztani néhány centiméternyi vízréteggel, hogy a kényes növényeket elszigeteljük a hidegtől. A gyümölcsfák virágait fenyegető károkat csökkenthetjük, ha vízzel teli vödröket állítunk a fák köré. A vödrökből párolgó víz ködöt képez, ami védelmet nyújt az enyhe fagyok ellen (-2 Celsius-fokig). A virágok fagyvédelmének szintén hathatós módja, ha vízzel permetezzük a gyümölcsfákat. Ha megtörtént a baj, és fagy érte a fákat-cserjéket, enyhíthetünk a káron, ha hideg (!) vizet permetezünk a fagyott hajtásokra.
Mennyi esély van a májusi fagyokra? A meteorológiai feljegyzések szerint május 11. után nagy a valószínűsége a sarki hideg légtömegek betörésének, az ezzel járó derült idő beköszöntének és az erős éjszakai lehűlésnek, ám ez korántsem jelenti azt, hogy fagyni fog éjjelente. Megtörténhet, hogy a fagyosszentek előtti vagy az utána következő napokon hűlnek le az éjszakák, de arra is volt már példa, hogy a szentek egyáltalán nem hoztak fagyot. Minden eshetőségre felkészülve nem árt, ha készenlétbe helyezzük a fagyosszentek kifüstöléséhez szükséges avart.

Ezek is érdekelhetnek