Kertészpraktikák

Csigacsapdában

Házunk tájaPintér Csilla2006. 05. 26. péntek2006. 05. 26.
Kertészpraktikák

Nem csoda, ha megfájdul az ember feje a meztelen csigák kártétele láttán. Már két-három fejlett példány is - nem ritka közöttük a 15 centiméter hosszúságú - csúnya munkát tud végezni a veteményesben, nem beszélve arról, amikor elszaporodnak, és tömegesen veszik be magukat például az eper- vagy a salátaágyások közé. A kertészkedők többsége éberen figyeli a felettébb falánk növénypusztítók megjelenését, hogy azon melegében bevesse ellenük a csigacsapdát. Vannak, akik oltatlan mész vagy fahamu szétszórására esküsznek, mások a sörcsapdát tartják leghatékonyabbnak a kerti csigatanya felszámolására. A régi öregek hathatósan alkalmazták az árpapelyvát is. Csépléskor félretették a csigaakadályok építéséhez szükséges mennyiséget, és csigakerítést húztak a veszélyeztetett növények köré néhány ujjnyi magasan szórt pelyvából. Az árpa toklászán a hegyes és visszafelé hajló serték megakadályozzák ugyanis a csigákat abban, hogy átjussanak az akadályon. Mivel a csigák egyik kedvenc gyülekezőhelye a rebarbara, annak óriási leveleit a kertészkedők ma is eredményesen alkalmazzák csigafogó csalinak. Ha rebarbara nincs, akkor megteszi erre a célra a kert különböző pontjain elhelyezett káposzta-, spenót vagy salátalevél is.
Csigák ellen kiszórhatjuk a fahamut is. Szerencsésnek mondhatja magát, akinek van öreg vaskályhája vagy legalább sparheltje, mert begyújthat a tavaszutó, nyárelő gyakran hűvös estéin. A ház körül többnyire összegyűlik annyi száraz gally, nyesedék, venyige, papírhulladék, ami bemelegíti a helyiséget. Aki összeköti a kellemest a hasznossal, a fahamuval ingyen juthat kiváló talajjavító anyaghoz.
Növényeink is meghálálják, ha nem dobjuk szemétre a kerti grillezéskor, bográcsozáskor, kályhában, fatüzelésű kazánban vagy kandallóban keletkezett fahamut, hanem összegyűjtjük, és kiszórjuk a talajra. Mivel a tiszta fahamu nagyon értékes talajjavító anyag - káliumot, különféle mikroelemeket és meszet tartalmaz -, jót tesz a ribiszkének, a málnának, a szőlőnek és valamennyi gyümölcsfának, ha alkalmanként egy kevés fahamut teszünk a tövéhez. A maradék hamuból rakhatunk néha a komposztba, és földre szórva hatásosan használhatjuk a meztelen csigák ellen is.

Ezek is érdekelhetnek