Nem szamárság a szamár

Mélyen sértő, ha valakit észbeli képességei miatt szamárnak titulálnak, állítja a rudabányai Veres Imre, aki négy éve megalakította a Magyarországi Szamártenyésztők Egyesületét. A nyugdíjas férfi saját termesztésű biotakarmányán többféle őshonos állatot tart, vélhetőleg övé a legnagyobb törzskönyvezett szamárállomány is az országban.

Házunk tájaKeresztény Gabriella2006. 05. 26. péntek2006. 05. 26.
Nem szamárság a szamár

A magát "szamárbolondnak" tartó Veres Imre közgazdászként sokáig dolgozott a fővárosban, de szíve és állatszeretete hazahúzta szülőföldjére. Nyugdíjazásáig a helyi vasércbányát vezette, és a szüleitől örökölt pár holdját gyarapítva létrehozott egy olyan mintagazdaságot, ahol most törzskönyvezett szamarai a legfőbb látványosságok.
- Jelenleg harminc szamaram van. Gyerekkoromban "csak" kedveltem őket, ma viszont terveim vannak velük. Az egész állatállományom közel kétezres: rackajuhaim, kecskéim, szürke marháim, arab lovaim is vannak, melyekért komoly állami támogatást kapok, máskülönben aligha lenne haszna a vegyszermentes gazdálkodásnak. Olaszországi mintára, ahol egyébként már szamár- és öszvérexportot is folytatnak, a törvényeknek megfelelően működtetjük a hazai szamártenyésztők szervezetét. Már hatvan tagot számlálunk, és van elképzelésünk arról, miként hasznosulhatna a támogatás. Nem lesz könnyű dolgunk, mert csupán szórványosan lelhetők fel szamarak az országban. Van, ahol egy egész megyében csak néhányat tartanak. A számukat is csak becsülni tudom, négy-ötezer lehet belőlük.
- Azt olvastam, hogy a szamár legalább hatezer éve háziasított, hasznos, szívós, főleg áruszállításra használt jószág. Nálunk viszont tervszerűen soha nem tenyésztették. A közhiedelem szerint szeszélyes, csökönyös, nehéz munkára fogni.
- Ez szamárság! Munkakészségük a gazdájuktól függ. Italos, durva embernek például nem hajlandók dolgozni, megmakacsolják magukat. Az én jószágaim részben a nagy testű olasz F1-es fajta és a magyar parlagi szamár keresztezéséből származnak. A tanyákra mindig ők szállítják a takarmányt, és egy szál széna sem hullik a földre. Okosak, intelligensek, nagyon szoros kapcsolatban élnek a juhokkal. Együtt legelnek, és a birkák, mintha zsinóron húznák őket, úgy mennek utánuk. Egyszer tűz ütött ki az egyik hodályomban. A szamarak vezették ki a juhokat, máskülönben az egész nyáj bennégett volna. Játékos állatok, Amerikában cirkuszi mutatványokban is szerepelnek szamarak. Furfangosak is. Van egy Nándi nevű, kiöregedett csődöröm, már csak a ház körül ténykedik, a "szaporító szolgálatot" a 29 kanca között kizárólag a hároméves Csaba végzi. Nándi rögtön észreveszi, ha a lakatot nem tolom rá a zárra, és kinyitja az istálló ajtaját.
- Valóban igénytelenek?
- A kosztra tényleg azok, kivéve a vemhességi időszakot, akkor igénylik a minőséget. A szamár huszonöt évig is elél, de a húsáért, noha állítólag nem rossz, ritkán vágják le. Ára fajtától függ, az ismertebb olasz fajták a legdrágábbak. Az én jószágaimból Csabáért legalább 150 ezer forintot kapnék, mert törzskönyvezett. Más szamarakért a felét sem. A százezres kancákra ugyanez vonatkozik.
- Az ókori Mezopotámia szorgos szamarához számos néphit fűződik. Ordítása esőt, hempergése szelet jelez, teje köhögést gyógyít. Mi a jövőjük a modern világban?
- A juhászatokban, a kis családi gazdaságokban ma is nagyon hasznosak. És nagy jövőjük lehet a vidéki idegenforgalom fellendítésében is.

Ezek is érdekelhetnek