Élő kert

Marcipántól a mandulakorpáig

Házunk tájaGyőrffy Sándor2006. 08. 04. péntek2006. 08. 04.
Élő kert

Sokféle mandulafaj létezik. A törpe mandula például nálunk védett növény, eszmei értéke tízezer forint. Dísznövényként kertekbe is ültetik az ötven-hatvan centiméter magasra növő fácskát, amely áprilisban karmazsin rózsaszín virágaival hívja fel magára a figyelmet. Gömbölyű, sötétzöld termése éréskor teljesen szétválik, és kihullajtja az apró, tojásdad, sima héjú, édes magot. Ez Szibériában olyan csemegének számít, mint nálunk a mogyoró.
A hazánkban termesztett mandulafajokat érdemes használati értékük szerint csoportosítani. Az édes mandulák között van kemény, puha, félpapír és papírhéjú. A kemény héjúakat feltört állapotban hozzák forgalomba, a félpapír héjúakat sütemények készítésére használják, a papírhéjúak pedig csemegeként kerülnek fogyasztásra.
A keserű mandula magja kemény héjú, faiskolában alanynevelés céljából hasznosítják. Az édesiparban a marcipánkészítés alapja. Fűszerként, gyógyszerként, olajalapanyagként az illatszergyártásban is szerepet játszik. A mandulabél 21,4 százalékban tartalmaz fehérjét, 13,2 százalékban szénhidrátot és 0,7 százalékban ásványi anyagokat. Mind a keserű, mind az édes mandula zsíros olaja a levegőn be nem száradó mandulaolaj. A préselés után fennmaradó mandulakorpa az arcbőr tisztítására szolgál.
A mandula gyümölcsében egy fehérjeanyag, az emulzin is megtalálható. A keserű mandulában amigdalin is van, amely víz jelenlétében cukorra, benzaldehidre és kéksavra bomlik. A népi gyógyászat idült bőrkiütés esetén napi egy-két szem keserű mandula elrágását javasolja. Váltólázas rohamot enyhíthet pár szem keserű mandula fogyasztása.
A mandula a meszes talajt kedveli, ezért termesztése Buda környékére és a Balaton-felvidékre korlátozódik. A hazai nemesítésű fajták nevei: Budatétényi 70-es, Tétényi bőtermő, Kedvenc, Keményhéjú, Rekord és Szigetcsépi 58-92. Ez utóbbi arra is utal, hogy nem csak a budatétényi kutatóintézet, hanem a kertészeti egyetem nemesítői is fáradoznak új fajták előállításával.
Oltványokról szaporítják. A mandulának sok napfényre van szüksége. Koronáját úgy alakíthatjuk, hogy az oltvány sudarát hat-nyolc jól fejlett rügyre, a három-négy oldalveszsző mintegy felére metsszük vissza. Kehely alakú koronát is kialakíthatunk, úgy, mint az őszibarackfán. Fajtától függően négy-öt év múlva fordul termőre.

Ezek is érdekelhetnek