Kaszával a köszmétésben

Sajnos az idei gazdag gyümölcskínálatból szinte hiányzott a vitamindús köszméte, más néven egres. Ennek egyik oka, hogy az időjárás kedvezett az egyre erőteljesebben károsító amerikai lisztharmat fertőzésének.

Házunk tájaVeszelszky Éva2006. 08. 18. péntek2006. 08. 18.
Kaszával a köszmétésben

A hajtásokon és a terméseken is megtelepedő gomba tünetei először a hajtásvégek leveleinek fonákján jelentkeznek. A kezdetben fehér, majd barnuló nemezes bevonat a hajtásokon, majd a bogyókon is látható, olykor jelentős felületen. A betegség a termést teljes mértékben tönkreteheti, védekezés hiányában a növények pusztulását is okozhatja. A kórokozó a fertőzött hajtásokon telel át, onnan csapadékos időben továbbfertőzi a környező növényeket, illetve metszéskor a vágóeszközök hiányos fertőtlenítésével is átkerülhet egyik növényről a másikra. Hideg telek után, csapadékos tavaszon és nyár elején jobban szaporodik a kórokozó, ami legjobban a hajtásnövekedés idején fertőz. A beteg hajtások folyamatos eltávolításával és megsemmisítésével, a vágóeszköz gondos fertőtlenítésével, valamint rügyfakadás előtti kénes lemosó permetezéssel alapozhatjuk meg ellene a védekezést. A továbbiakban - fertőzött területeken - májusban, a virágzás után javasolt egy permetezés kénpótló szerek valamelyikével, s ha szükséges, meg is lehet ismételni.
A kártétel jelentős mértékben csökkenthető a betegséget tűrő, illetve annak ellenálló fajták telepítésével. Az idei, erősebb fertőzés idején is tünetmentesek maradtak közülük a zöld termésű Invicta és a világospiros termésű Bíbor. Az előbbi erős növekedésű, nagy hozamú, közepesen zamatos fajta. A Nyírségben magvetésből szelektált Bíbor tetszetős, egészséges lombú, tüskementes. Bőven terem, bogyói közepes nagyságúak, teljes érésben ízletesek. A Szentendrei fehér, a Zöld győztes és a Zöld gyöngy fajták közepes ellenálló képességűek, a Pallagi óriás és a Piros ízletes fajták pedig érzékenyebbek az amerikai lisztharmat fertőzésére.
Mindegyik fajtának mérsékelhető a betegség iránti fogékonysága, ha a túlöntözést és a nitrogén-túltrágyázást elkerüljük, a bokrokat nagyobb tőtávolságra telepítjük, és metszéssel jól átszellőző, levegős bokrokat alakítunk ki. A növények ellenálló képességét erősíti, ha az ültetvény sorközeiben az aljnövényzetet csak kaszáljuk, nem irtjuk ki. A talajtakarás miatt elkerülhető a talaj túlzott felmelegedése, illetve erőteljes lehűlése, kiszáradása, kimosódása és a homokverés.  Gyeppel fedett talaj esetében sem tűrhetők el azonban a mélyen gyökerező, agresszív gyomok, amelyek a sekélyen gyökerező köszméte elől elszívnák a tápanyagokat és a vizet.  Gyomlálással, kaszálással és a kaszálék szétterítésével védekezhetünk ellenük.

Ezek is érdekelhetnek