Jöjjön a tizenharmadik

Kedvezett a csapadékos időjárás a szőlőperonoszpóra, a lisztharmat, valamint a szürkepenész fertőzésének. A védekezést nehezítette, hogy a nem füvesített sorközű szőlőkben a növényvédő gépek az átázott talajra nem tudtak rámenni, így ilyen helyeken járvány alakult ki. Ebben az évben erős lisztharmatfertőzés lépett fel a nem megfelelően védett szőlőültetvényekben és házikertekben. Különösen a csemegeszőlőket és a vékony héjú borszőlőfajtákat (Leányka, Rizlingszilváni) támadta erősen a kórokozó.

Házunk tájaKobza Sándor - Tóth Miklós2006. 09. 01. péntek2006. 09. 01.
Jöjjön a tizenharmadik

A rövid idő alatt lehullott nagy mennyiségű csapadék hatására a felrepedt bogyók utat nyitottak a szürkepenész fertőzésének. Az augusztus eleji időjárás újból kedvezett a szőlőperonoszpóra-fertőzésnek is. A tünetek főleg a csúcs- és hónaljhajtásokon jelentkeztek. Ahol jégverés volt, fellépett a fakórothadás. A szüret előtti utolsó védekezések időpontját az időjárástól függően a fajták érési ideje és a növényvédő szerek élelmezés-egészségügyi várakozási ideje határozza meg. A szürkerothadás elleni zárópermetezésre csak rövid várakozási idejű, gyorsan lebomló készítményeket használhatunk. Tartósan esős időjárás esetén gyors szürettel akadályozhatjuk meg a fürtök további rothadását.
A gyümölcsfákon a legtöbb betegség tünete nyár végére alakult ki. A termesztők a növényvédelmet a közelgő szüret miatt már ilyenkor abbahagyják, pedig még jelentős kár keletkezhet. A szüret előtt alkalmazható növényvédő szereket az almánál is az élelmezés-egészségügyi várakozási idejük határozza meg, ezért azokat a fajták érési idejének figyelembevételével válasszuk ki. Az alma legjelentősebb betegsége a varasodás, a termesztett almafajták 80-90 százaléka fogékony a kórokozóra. A varasodásra különösen érzékeny fajta a Jonatán, a Golden Delicious, az Idared és a Starking, az újabban telepítettek közül pedig a Gála, az Elstar, a Jonagold, illetve a Red Rome. Idén a csapadékos tavaszi időjárás erős almafa-varasodás fertőzést indított el, amely az egész tenyészidőszakban fennállt, ezért folyamatosan kellett védekezni a kórokozó ellen. Az almatermesztők többsége augusztus második felére már túljutott a tizenkettedik védekezésen. A permetezések ellenére a varasodás mértéke sok helyen 10-40 százalékos, ami azt jelenti, hogy ennyivel kevesebb lesz a jó minőségű alma. Mivel az augusztus is csapadékos volt, indokolt a zárópermetezés, méghozzá kaptán hatóanyagú készítménnyel. A varasodás szüret előtti fertőzése különösen nagy veszélyt jelenthet, mert a tünetek többnyire csak a tárolás idején jelennek meg a termésen.
A kártevők közül az almamoly és az almailonca okozhat gondot a gazdáknak. Az almamoly nyári nemzedékének rajzása augusztus végéig, időjárástól függően néha szeptember végéig is elhúzódhat. A lepke hímjeinek rajzásmegfigyelésére szexferomon csapdákat célszerű használni, melyeknek fogása alapján meghatározhatjuk, hogy mikor kell védekezni. A permetezést a tömeges rajzást követő 7-10. napon, a lárvák tömeges megjelenésekor kell megkezdeni. Az almailonca mostanában lárva állapotban van. A kártevő ellen szüret előtt rövid élelmezés-egészségügyi várakozási idejű növényvédő szerrel feltétlenül védekezni kell.

Ezek is érdekelhetnek