Rezet a paradicsomnak!

Úgy tűnik, már paradicsomot se lehet permetezés nélkül termelni. Sok kertben bosszankodtak, hiszen az átlagosnál kissé hűvösebb, csapadékosabb augusztusi időjárás miatt megbetegedett kedvenc zöldségük. A növény egyik legveszélyesebb betegsége, a paradicsomvész okozott károkat.

Házunk tája2006. 09. 08. péntek2006. 09. 08.
Rezet a paradicsomnak!

A kórokozó a tűzvészhez hasonlóan gyorsan megfertőzi a növényeket, és akár néhány nap alatt a pusztulásukhoz is vezethet. A gomba a növény valamennyi részét megfertőzheti. Az első tünetek az idősebb leveleken jelentkeznek, s a kezdetben sárguló, majd barnuló foltok a levelek szélétől indulnak ki. A levelek fonákján fehér penészgyep alakul ki. Később a foltok a levelek teljes felületére kiterjednek, ennek következtében azok teljesen elhervadnak, majd elszáradnak. A száron szabálytalan alakú foltok keletkeznek, ezeken a helyeken a szár meggyengül, s a termés súlya alatt megtörik. Augusztusra, amikor a legtöbb termést szüretelhetnénk, a fertőzött tövek olyan képet mutatnak, mintha leforrázták volna a növényeket. A kórokozó a bogyókat is megfertőzi, először halvány foltok keletkeznek rajtuk, később fahéjszínűre barnulnak, felületük ráncos lesz és ezáltal fogyasztásra alkalmatlanná válnak.
A betegség elleni védekezést a terület kiválasztásával kell kezdeni. A palántákat olyan helyre ültessük, ahol az előző évben nem díszlett paradicsom. Kerüljük a mély fekvésű, párásabb területet. A fajtára javasolt sor- és tőtávolságra ültessük a palántákat, így szellősebb lesz az állomány. Öntözéskor a víz a talajra kerüljön, ne a levelekre, ezáltal kisebb lesz a fertőzésveszély. A vegyszeres védekezésnél elsődleges szempont legyen a megelőzés. A kezeléseknél előnyben kell részesíteni a réztartalmú szereket, mert ezeknek rövid a várakozási idejük, és a baktériumos betegségek ellen is hatnak. Az időjárástól függően június elejétől hetente, kéthetente ajánlott védekezni. Járványveszély esetén hatékonyabb a felszívódó és a kontakt szerek együttes használata (felszívódó hatóanyag: metalaxil, dimetomorf, efozit-A1, kontakt: mankoceb, réz-oxiklorid).  Ilyenkor általában hét napig nem szabad a paradicsomból enni, mert az előírt élelmezés-egészségügyi várakozási időt be kell tartani. Fontos a megelőzéshez, hogy a fertőzött növényi maradványokat meg kell semmisíteni.  A következő évben nemcsak paradicsomot, de olyan zöldségféléket se ültessünk arra a területre, amelyek érzékenyek a fertőzésre (burgonya, paprika, padlizsán), ugyanis az elhalt növényi maradványokon gombafonal alakjában telel át a kórokozó, és tavasszal a fertőzés kiinduló forrása lesz.

Ezek is érdekelhetnek