Salátát ősszel is

Régi magyar szokás szerint általában tavasszal kerül asztalunkra fejes saláta. Azt mondják, akkor van a szezonja, és utána már alig találkozni vele az üzletekben. Pedig salátát egész évben lehetne fogyasztani, úgy, mint a nyugat-európai országokban, ahol óriási a választék a levélzöldségekből.

Házunk tájaPethes József2006. 09. 15. péntek2006. 09. 15.
Salátát ősszel is

Nálunk sincs semmi akadálya annak, hogy egész évben termeszteni lehessen, hiszen a saláta másodvetésként is megállja a helyét, csak öntözni kell. Nem kell feltétlenül a fejes salátára gondolni, helyet adhatunk kertünkben például az endíviának is. Régen salátakatángnak hívták ezt az értékes növényt, amely gazdag ásványi anyagokban, karotinban, fogyasztása segíti az emésztést és enyhén vizelethajtó hatású. Több rost van benne, mint a hagyományos fejes salátában. Többféle változata ismert, van például szeldelt és széles levelű meg metélő.
Aki júliusban nem felejtett el vetni belőle, szeptember végén, októberben már szedheti a nagyra nőtt fejeket. A jó szerkezetű, középkötött vagy laza talajokon érzi jól magát, a tápanyagra viszont igényesebb, mint a fejes saláta. Főleg a nitrogénre és a káliumra indul szépen fejlődésnek, de nem hiányozhat a talajból a mész és a magnézium sem. Öntözni rendszeresen kell, ha nem esik az eső. Egyvalamivel viszont meg kell barátkoznia annak, aki ki szeretné próbálni az endíviát: enyhén kesernyés ízű. De éppen keserűanyaga miatt jótékony az emésztésre. A kesernyést ízt sokan úgy tompítják, hogy halványítják a belső leveleket. Ilyenkor összekötözik a növényt, hogy a belső levelek zsengébbek legyenek. Meghosszabbítható a szedési idő, ha fóliát húzunk föléje. Az ősszel felszedett tövek pincében, homok között is sokáig frissek maradhatnak.

Ezek is érdekelhetnek