Zamatos Belladonna

Új hazai szőlőfajtákról is olvashatunk az idős keszthelyi szőlőnemesítő, Bakonyi Károly és fiatal fiatal kollégája, Kocsis László tanszékvezető közös könyvében. A kötet a Pannon Egyetem Georgikon Mezőgazdaság-tudományi Karának cserszegtomaji szőlőtelepéről szól, amely két évszázada szolgálja az oktatást és kutatást.

Házunk tájaBozsér Erzsébet2006. 09. 01. péntek2006. 09. 01.
Zamatos Belladonna

Az archív képekkel illusztrált munka érdekes olvasmány. Megtudhatjuk, hogy Európában a szakma első felsőfokú tanintézetét, a Georgikont gróf Festetics György alapította. Fontosnak tartotta a kertészet, a szőlészet és a borászat oktatását, és 17 kataszteri holdon (15 hektáron) létesített szőlőskertet a napsütötte domboldalon. A földeket hozzá hat gazdától vásárolta. Az új telepítésekről 1803-ban szüreteltek először. A szőlőtelep a mai napig gyakorlókert az egyetemi hallgatók számára, a kertészetet oktató tanárok itt végzik kutatásaikat, és itt születtek a neves keszthelyi szőlőfajták: a Cserszegi fűszeres, a Pátria, a Nektár, a Rozália, a Korona és a Pelso.
A szerzők bemutatják a szőlőnemesítő munkát, és képekkel illusztrált leírást találunk az előállított, államilag minősített és minősítésre bejelentett fajtákról. A kertbarátok számára különösen figyelemre méltó lehet az a fejezet, ahol ígéretes hibridekkel találkozunk. Kevesen tudják, hogy a 84. évét taposó Bakonyi professzor, közismerten Karcsi bácsi borszőlőfajtái mellett remek csemege hibrideket is kitenyésztett. Ezek még csak jelöltek, de minden bizonnyal nagy örömöt okoznak a szőlőbarátoknak. A Hunnia bőtermő, nagy fürtű, aranysárga bogyói nagyok, ropogósak, kevés magvúak. A Valéria szeptember első felében érik, fürtjei vállasak, bogyói nagyok, zöldessárgák, oválisak, puha húsúak, lédúsak. A Goldmark augusztus második felében érik, nagy fürtű, hatalmas, zöldessárga, ovális bogyókkal. Az Ave Maria nagy terméshozamú, szeptember második felében érő hibrid, ovális, oszloposan megnyúlt bogyókkal, enyhén muskotályos zamattal. A Belladonna szeptember második felében érik, fürtje nagy, bogyói oválisak, húsosak, zöldessárgák, élénk savakkal. A Simon nagy fürtű, nagy bogyói megnyúlt tojás alakúak, lilás sötétpirosak, hamvasak, ropogósak, lédúsak.
Valódi különlegességként érdemes megemlíteni a magvatlan hibrideket, a Sába királynőjét és az Annabellát. Előbbi augusztus első felében érik, fürtjei közepes nagyságúak, a bogyók oválisak, végükön hegyesednek, aranysárga színűek, húsuk kemény, ropogós, kellemesen fűszeres ízű. Az Annabella augusztus második felében érik, fürtjei közepes nagyságúak, bogyói oválisak, hegyes végűek, zöldes színűek, húsosak, ropogósak, kellemes ízűek.

Ezek is érdekelhetnek