Élő kert

Tökből is van muskotály

Házunk tájaGyőrffy Sándor2006. 10. 27. péntek2006. 10. 27.
Élő kert

Békés megyei biotermelők szeretnének egy füzetet összeállítani a megyében is közkedvelt tökfélék termesztéséről, elkészítésének módjairól. Jogosan, hiszen Nagydobos környékén termesztették valaha a legtöbb sütőtököt, a faluról fajtát is neveztek el. Rajta kívül a Kiszombori, az Óvári hengeres, a Sárga óriás és Szürke mamut szerepel a hazai engedélyezett fajták között.
A Dél-Amerikából származó, a törökök által behozott sütőtök értékét nemcsak a húsa, hanem a magja is növeli. Húsa sok pektint tartalmaz, amely csökkenti a vér koleszterinszintjét. A narancsszínű terméshúsban viszonylag sok a karotin és a C-vitamin. Rosttartalma kedvezően hat az emésztőrendszerre.
A tökmag rágcsálását főleg férfiaknak ajánlják a prosztatamegnagyobbodás elkerülése végett, de a húgyutak megbetegedését is megelőzi. A gyógyászati célra nemesített változat, a héj nélküli olajtök magjából készül a Peponen, de étkezési olaj kinyerésére is alkalmazzák. Gyermekkorom kedvenc csemegéje volt a kemencében sült tök: a szelet mélyedésében összefutott cukor barnára színeződött, és még az a kevés pernye sem zavart, ami a kemencéből rákerült.
A savanyú-édes tökleves is téli ételnek számított, mert a tök csak akkor volt jó, ha a dér megcsípte. Nyersen lereszelve, salátaöntettel leöntve, kaporral, metélőhagymával, petrezselyemmel ízesítve is fogyaszthatjuk. A tökös-mákos rétesbe is, esetleg almával keverve, tehetünk sütőtököt. Karalábévájóval a sütőtök húsából vájt gömböket enyhén sós vízben párolva húsételek mellé tálalható, narancssárga színű finomságot nyerünk. Főleg akkor mutat jól, ha fehér burgonyagolyócskákat és zöld brokkolirózsákat teszünk mellé.
A tök melegigényes növény. Nálunk régen a kukorica közteseként, azzal egy időben vetették, úgy, hogy a vetőgép csoroszlyájába időnként beleejtette a vetőgép mögött járó faros a sütőtök magját. Hajdanán bab is így került köztesként a kukorica közé. Mexikóban is ebben a társításban kerülnek egymás mellé a növények. Az indázó tök gyakran nem vette figyelembe a mezsgye vonalát, és átkúszott a szomszéd területére. A viták elkerülése végett a még zsenge tökbe belevésték a tulajdonos nevének kezdőbetűit, vagy pecsétet nyomtak rá, mint a dinnyések.
Az utóbbi években egyre kedveltebb a muskotálytök. Szarvason nemesített fajtáját, az Orange-zsot alakja miatt sokan körtetöknek hívnak. Már szeptemberben érik, és 1-2 kilogrammos súlyával, szép színével, jó ízével egyre inkább kiszorítja a piacokról a nagy termetű sütőtököket. Azokat ma már jobbára a nagybani fogyasztók, a feldolgozóipar számára termelik.

Ezek is érdekelhetnek