Eördögh tönkölyből őröl

Biolisztet állít elő az a kis hengermalom, amelyet Eördögh András működtet egy kis tanyán, Jászszentlászló közelében. A cél nem az, hogy a biolisztből éljen meg a gazdaság, hanem csak annyi, hogy nyersanyag helyett készterméket tudjanak piacra dobni, így kézben tartva a hasznot.

Házunk tájaTanács Gábor2006. 10. 20. péntek2006. 10. 20.
Eördögh tönkölyből őröl

- A végcél a fatüzelésű kemencében sütött biokenyér lenne - mondja Eördögh András. A gazda százharminc hektáron gazdálkodik, de ezen a területen sokféle tevékenységet folytat. A lótenyésztéstől a mangalicán keresztül a szürkemarháig és a birkáig terjed a skála, a több lábon állás jegyében. Összesen húsz tonna biogabonát állít elő évente, ezt őrli meg a malomban.
- Mi az egészséges bioélelmiszerben hiszünk - magyarázza a gazda, miért ilyen kevés a hozam -, és ezért javarészt tönkölybúzát vetünk. A mi módszereinkkel nemigen tudunk hatalmas mennyiségeket termelni, erre ezek a fajták nem alkalmasak. Amit viszont kiadunk a kezünk közül, az minőségi termék, biztosan nem tartalmaz szermaradványt.
A jászszentlászlói biomalomban havonta egyszer őrölnek biolisztet - nagyjából ilyen időszakonként gyűlik össze elég vevő. Őrlés előtt és után két nap takarítással telik el, ezért az adott napon igyekeznek a lehető legtöbb gabonát feldolgozni. Ha folyamatosan működne a malom, akkor természetesen gazdaságosabb lenne.
- Miért nem termel többet vagy vásárol biogabonát, ha ebből akar megélni?
- Nem csak ebből akarok megélni, ugyanis gazda vagyok, nem molnár - szögezi le Eördögh András önérzetesen. - De a gazdaságnak több lábon kell állnia, és mindegyik lábon arra kell törekedni, hogy készterméket állítsunk elő. Ehhez több lépcsőt kell meglépni, és mindegyik lépcső millió forintos beruházásokat igényel. Ha én a biogabonát, tehát a nyersanyagot adom el, akkor nem leszek versenyképes. Arra kell törekednem, hogy a feldolgozás és az értékesítés minden fokán nálam maradjon a haszon. Én termelem a gabonát, én őrlöm meg, és majd én sütök belőle kenyeret. Minden fokon csak pici haszonkulcsot alkalmazok, és reményeim szerint a végeredmény egy olyan minőségi biokenyér lesz, ami árban versenyképes a gyárival. Akkor majd talán ön is megveszi, mert belátja, hogy jobb megőrizni az egészségét, mint akkor gyógyítani, mikor már elromlott. Úgy látom, hogy a gyógyítás ma már üzlet, de a megelőzés még nem.
A malom egy közepes nagyságú helyiségben található. Van benne hántoló-, tisztító- és koptatógép, és végül a kis hengermalom, különböző méretű szitákkal. A legfinomabb liszt, amit ez a gépsor tud, a rétesliszt, az ennél kisebb szemű anyagot Eördögh András szívesen meghagyja a nagy malmoknak.
A további tervekre most gyűlik a pénz. A fatüzelésű kályhában sütött biokenyérhez temérdek engedélyt kell beszerezni, melyek közül a legfontosabb a vízjogi engedély. Készen áll az épület egy kis biotésztaüzem befogadására is. Arról érdeklődöm, hogy ha a malom pályázati pénzből készült, most miért nem pályáznak újra?
- Olyanok a feltételek, hogy nem merem vállalni - tárja szét a kezét a gazda. - Meg kell például mondanom előre, hogy a beruházásom hány év alatt térül meg. Persze saját magamnak én is kiszámolom. Saját pénzemmel szívesen játszom. De ha valami nem úgy sül el, a pályázati pénzt vissza kell adni, hozzám meg jön a kalapácsos ember. És enélkül is nagy a kockázat.

Ezek is érdekelhetnek