Üzenjük

Házunk tájaVeszelszky Éva2006. 10. 27. péntek2006. 10. 27.
Üzenjük

Tóth Edit, Herend
A babérlombú, nagy virágú kínai hibiszkusz érzékeny a hidegre, ezért tíz Celsius-fok alatti éjszakai hőmérsékleten már ajánlott védett helyre vinni a szabadban lévő növényeket. Teleltetéséhez kedvező számára a 10-15 fok közötti, huzatmentes, párás, világos hely, ahol lelassul a fejlődése, nyugalmi állapotba kerül. Így a növények tavasszal erőteljesen megújulnak, később gazdagon virágoznak. Ennél magasabb hőmérsékleten a növény télen is virágzik, ilyenformán feléli a tápanyagait, és hamar elöregszik. A tíz fok alatti hőmérsékleten tartott hibiszkuszok a hideg miatt élik fel a tartalékaikat, és gyakran bekövetkezik a teljes lombhullásuk. Az ilyen növények a tenyészidőszak alatt nehezen újulnak meg, virágzásuk pedig a következő évben sokszor el is marad.

Magyar Károly, Tiszaföldvár
Többnyire jellemző az egyes növényfajtákra, ha a magvai vetés után elfekszenek, azaz csak egy-két év múlva kelnek ki. Gyakran a magvak egy része időben kel, más részük csak évek múlva. A jelenséget többnyire az okozza, hogy a magot körülvevő terméshúsban csírázásgátló anyagok termelődnek (például a paradicsom, a tökfélék, az uborka, a dinnye esetében), amelyek nem egyenletesen vonják be a magvakat, így a csírázás gátlása sem egységes. Ilyenkor a magok alapos átmosása után a csírázás már akadálytalan lesz. Ha a csírázásgátló anyagok a maghéjban vagy a magban képződnek, akkor vetés előtt a magvakat - fajtánként eltérő időszakra, de általában néhány hónapra - nyirkos homokba rétegezik, és hűvös helyen (öt fok körüli hőmérsékleten) tartják. Ennek hatására a magvak többéves nyugalmi időszaka lerövidül néhány hónapra. A rétegezés hőfokának szabályozásával bizonyos mértékig késleltethető, illetve gyorsítható is a csírázás, ezzel a vetés ideje is szabályozható. Alacsony hőmérsékleten tovább nyugalomban maradnak a magvak, míg a hőmérséklet emelkedésével hamarabb kicsíráznak. Ezt azért érdemes figyelemmel kísérni, mert a csírázó magvak már nagyon sérülékenyek, ezért ezt megelőzően, amint a magok duzzadni kezdenek, már ajánlott a vetésük. A rétegezés előnye, hogy a kezelt magok általában egyenletesen és jól kelnek.
Előfordulhat az is, hogy a maghéj keménysége akadályozza a csírázást. Ilyenkor - fajtától függően - a magvak vetés előtti áztatása, forrázása, a maghéj koptatása, csonthéjasok esetében a kemény héj eltávolítása segíthet.

Három nyárspolgár jeligére
A borkénből a borok, illetve a savanyúságok tartósításához szükséges elemi kén a savak hatására szabadul fel. Régebben kristályos alakban, ma inkább por alakban forgalmazzák. A kristályos borkén tovább megőrizte hatóanyag-tartalmát, általában csak felhasználás előtt porították. Könnyebben felhasználható a már eleve por alakban forgalmazott borkén, ami azonban állás közben veszít a hatóerejéből. Szavatossága a gyártástól számítva két évre szól (száraz, hűvös helyen kell tárolni).
Másik kérdésükre: a zellermag jellegzetes aromájának köszönhetően jól felhasználható levesek, nyers saláták, szendvicsek ízesítésére. Erős aromája miatt azonban óvatosan adagolják, mert más ízeket elnyomhat. Kissé kesernyés-sós íze miatt só pótlására is alkalmas sószegény diétás étrendben. Megőrölve alkotórésze a "zellersónak", amely jó ízesítője a sülteknek és a vajas kenyérnek is. A zellermag a népi gyógyászatban is használatos, akár a magok elrágcsálásával, akár a forrázat fogyasztásával. A zellermag nyugtató, étvágygerjesztő hatású, emellett jó felfúvódás ellen és bizonyos mértékben a hurutos köhögést is oldja.

Ezek is érdekelhetnek