Üzenjük

Házunk tájaVeszelszky Éva2006. 10. 06. péntek2006. 10. 06.
Üzenjük

Herczeg Tamás, drótposta
Olvasónk arról érdeklődik, hogy a napraforgót gyomosító parlagfű magjaiból - a napraforgómagokkal együtt - kipréselt étolaj veszélyes-e a parlagfű virágporára allergiás emberekre. Egyértelmű választ a témával foglalkozó szakemberekkel történt hosszas érdeklődésünk után sem adhatunk. Az allergia ugyanis az immunrendszer sajátos védekező válasza, amely megakadályozza az idegen anyagok bejutását a szervezetünkbe. Az idegen anyagok (antigének) ellen a szervezet ellenanyagot (antitestet) termel, amely beindít egy folyamatot. Ha ez a szervezet számára kedvező, akkor védettség alakul ki, ha ellenben betegséget idéz elő, akkor allergia lép fel. Az allergia pedig igen sokféle lehet, a kiváltó okokat egyértelműen többnyire nem is lehet megállapítani. A parlagfű esetében szakemberek között is vita folyik arról, hogy maguk a virágporszemek okozzák-e az allergiát vagy a csillámszőrökkel fedett porszemre tapadt szennyeződések. Ugyanígy nyitott kérdés, hogy a szintén csillámszőrökkel fedett parlagfű - egyébként magas tápértékű - magjai a veszélyesek vagy a rajtuk megtapadt szennyező anyagok? Ez utóbbi feltételezést azok a tapasztalatok erősítik, amelyek szerint tiszta levegőjű területeken a parlagfű virágzása idején sem okoz komoly gondot az egyébként érzékeny betegeknek. Ebben a felfogásban a betegség igazi ellenszerei - az allergén gyomok visszaszorítása mellett - a levegő tisztaságát elősegítő, fajokban gazdag, nagy lombfelülettel rendelkező, gondozott zöldterületek lennének. Mindenképpen kedvező hatásúak az erdősítések, nagy vízfelületek, sziklafelületek és - legfőképpen városokban - az átszellőzést biztosító légcsatornák kialakítása. A nagy lomb- és vízfelületek megkötik a levegőben lebegő szennyeződéseket (beleértve a virágpollent is), és a levegő párásításával a szennyeződések lecsapódását is segítik.
A melegigényes parlagfű kiirtása hazánkban - a felmelegedések következtében - jelenleg majdhogynem lehetetlennek tűnik. Szaporodásának kedvez, hogy nagy mennyiségű magot termel, amelyet - magas fehérjetartalma miatt - a madarak igen kedvelnek. Visszaszorítása a parlagterületek bevetésével és a gyepfelületek rendszeres kaszálásával lehetséges. A parlagfű eltávolítása is nagy segítség, de ezt csak védőkesztyűben ajánlott megtenni, mivel a parlagfűre tapadt szennyeződések a bőrön keresztül is allergiás reakciót válthatnak ki.

Illés Gyula, Pusztaszentlászló
A hatalmas fürtű mazsolaszőlő, az egyre népszerűbb Sultanina (magyar nevén Szultán) szőlőfajta Keszthelyen kapható, Bakonyi László szőlőnemesítő faiskolájában, ahol mind gyökeres, mind konténeres oltványt előállítanak. Gyökeres oltványt postai utánvéttel is forgalmaznak. Mivel az előállítható mennyiség korlátozott, érdemes előzetesen megrendelni a kívánt oltványokat az alábbi címen: 8360 Keszthely, Toldy Miklós u. 38., telefon/fax: 06-83/310-590, drótposta: [email protected]. A Bakonyi szőlőfaiskola saját nemesítésű fajtáiról, újdonságokról, fajtakínálatról a www.cserszegi.hu honlapról tájékozódhatnak.

Tóth Bernadett, Eger
Az idei tartós meleg hatására magas cukorfokkal értek be a szőlőfajták. Ennek köszönhetően a must hosszabb ideig - akár egy-két hétig is - eltartható különösebb kezelés nélkül. Hosszabb tartósítás forralással, további édesítéssel vagy tartósítószer hozzáadásával lenne megoldható, ami azonban jelentősen csökkenti a must élvezeti és egészségügyi hatását, inkább a friss fogyasztást ajánljuk.

Ezek is érdekelhetnek