Bozsik gazda tollából

Házi pezsgő szilveszterre

Házunk tájaBozsik József2006. 12. 15. péntek2006. 12. 15.
Bozsik gazda tollából

Történt egykoron gall földön, hogy Dom Pérignon szerzetesnek az egyik évben markánsan savas, kevésbé édes bora sikeredett. A legendás férfiú ezen nem keseredett el, hanem az üvegekben érlelt boraihoz egy kis "napfénypótlót" adott, ezzel kívánta elérni a megfelelő cukor-sav arányt. A borba kevert édesítőszer újra erjedni kezdett, hiszen alkoholos erjedéskor minden egyes molekula cukorból alkohol képződik - s közben szén-dioxid szabadul fel. Igen ám, de a jól ledugaszolt üvegekből a szén-dioxid nem tudott kiszabadulni. A mester pedig néhány hét múlva azt tapasztalta, hogy a felbontott palackokban - már amelyik nem robbant szét - finom, szénsavdús borital található. Ezt nevezzük manapság pezsgőnek.
A történet jól mutatja, hogy az első pezsgő is házilag készült, így bárki megpróbálhatja előállítani. Annál is inkább, hiszen egy tréfás borászmondás szerint "a csúcsborok csúcsa nem más, mint a saját bor". Ezek szerint nem lehet vitás, hogy a legjobb pezsgő - a saját pezsgő.
Az álpezsgő készítésének legegyszerűbb módja az, ha egy szódásüvegbe víz helyett finom bort töltünk, és a szén-dioxid patronból rátöltjük a hajtógázt. Finom habzó bort kapunk. Azért álpezsgő ez, mert a bortörvény szerint az igazi pezsgőben lévő szén-dioxidnak saját erjedésből kell származnia, nem lehet utántöltött ipari gáz.
Nemcsak szőlőből, hanem különféle gyümölcsökből is készíthetünk pezsgőt. Alapvetően a pezsgő felfedezésének történetéhez hasonlóan járunk el. Az első erjedés során a mustból újbor képződik. Amikor az újbor még egy kicsit mozog, tehát még nem fejeződött be végérvényesen az erjedése, hozzáadjuk az expedíciós likőrt. Ez a likőr sokféle lehet, attól függően, hogy milyen ízű pezsgőt szeretnénk. Lehet például óbor, konyak vagy olyan cukoroldat, amelyek segítségével különleges ízű pezsgőt nyerhetünk a második erjedés után. Attól függően édesítsük az expedíciós likőrt, hogy édes, félédes, félszáraz vagy száraz pezsgőt szeretnénk tenni az ünnepi asztalra.
A házi pezsgő készítése néhanapján balesettel is járt, amíg az emberek üvegpalackokkal dolgoztak, hiszen a megőrzött, eredeti pezsgősüveg is felrobbanhatott, ha olyan mértékű túlnyomás uralkodott benne, amit már nem bírt a rideg üveg elviselni. A biztonság érdekében érdemes kiürült ásványvizes palackokat használni. A második erjesztés során a palackokat ferdén, 45 fokos szögben, szájukkal lefelé helyezzük el a pincében vagy a hideg kamrában, hogy a képződő üledék a kupaknál gyűljön össze. A műanyag palack azért is előnyös, mert az üledék eltávolításának egyik lehetséges módja a fagyasztás: ha a fagyasztóba helyezzük a műanyag palackokat a második erjesztés végén, és a kupaknál lévő, üledékes pezsgő jéggé fagy, könnyebben eltávolítható, mintha folyadék lenne. A másik előny, hogy hidegben (nagyjából mínusz tíz fokon) a szén-dioxid nyomása sokkal kisebb, mintha ugyanaz a palack plusz tízfokos volna. Az üledéket mindig gyors mozdulattal távolítjuk el. A fagyott palackot tiszta csavaros kupakkal zárjuk le. A fagyasztásos eljárás gyenge pontja, hogy a pezsgőben lévő savak egy része kicsapódik, ezáltal pezsgőnk lágyabb lesz. Bár e lágyabbá válás előnyös is lehet abban az esetben, ha túl savasra sikerül a pezsgő. A savtompításnak ez a természetes módja régóta közismert a borászok körében.
Kívánom olvasóinknak, hogy akár saját pezsgővel koccintanak, akár boltban vásárolttal: szép és boldog legyen a 2007. esztendő!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek