Meleg napok metszőollóval

Házunk tájaValló László2007. 02. 09. péntek2007. 02. 09.
Meleg napok metszőollóval

A kora tavaszi (márciusi) metszés mégis azért lehet előnyösebb, mert addigra túl van a növény a tél megpróbáltatásain, és felbecsülhető a fagyásból vagy a beszáradásból eredő veszteség, ami fontos a meghagyható rügyszám (a terhelés) megállapításához. A téli, tél végi metszés pedig azzal az előnnyel járhat, hogy a szőlő könnyezése gyakran elmarad, mert tavaszig a sejtek közötti járatok eltömődnek gyantaszerű anyagokkal.
A rügyek termékenységét (a belőlük fejlődő fürtök mennyiségét, minőségét) számos tényező befolyásolja. A legfontosabbak: a tőke erőnléti állapota és az ezzel szorosan összefüggő trágyázás, a zöldmunka, illetve a téli fagy hatása. A legtermékenyebbek mindig a világos rügyek (a jól látható szemek), ezeket a sárrügyek, az alapi rügyek, végül a rejtett rügyek követik. A világos rügyek termékenysége egy vesszőn belül is változó lehet. Vannak olyan fajták, amelyeknek az alaphoz közeli rügyei a termékenyebbek, mások középen, illetve a vessző fölsőbb régiójában tartalmaznak termékenyebb szemeket. E tapasztalatok és más termesztéstechnikai megfontolások alapján az egyes fajtákat rövid (egy-két rügyes), hosszú (3-6 rügyes, illetve félszálvesszős) és szálvesszős (6-12 rügyes) metszésben részesítjük. A következőkben ilyen igényük szerint vesszük sorra a legismertebb szőlőfajtákat.
Rövid metszésben részesítjük a Cardinal, az Attila, az Ezerjó, a Kövidinka, a Kadarka, a Szőlőskertek királynője muskotály és a Rizlingszilváni fajtákat.
A szőlőfajták túlnyomó többsége hosszú metszést kíván. Így például a az Afuz Ali, a Bianca, a Boglárka, a Chasselas (saszla), a Csaba gyöngye, a Furmint, a Favorit, a Hamburgi muskotály, az Irsai Olivér, a Hárslevelű, az Itália, a Kékfrankos, a Királyleányka, a Kékoportó, a Nero, az Olaszrizling, a Pannónia kincse, a Pölöskei muskotály, a Sárga muskotály, a Teréz, a Téli muskotály, az Augusztusi muskotály, a Zöld veltelini, a Zenit és a Zweigelt.
Szálvesszős metszést kíván a Cabernet franc, a Cabernet sauvignon, a Sauvignon, a Chardonnay, a Leányka, a Merlot, az Ottonel muskotály, a Rajnai rizling, a Szürkebarát és a Tramini.

A témáról bővebben is olvashatnak a Szabad Föld Könyvtár hamarosan megjelenő könyvében, melynek címe Metszés a szőlőben és a díszkertben.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek