Magyar mazsolából szalmabor

Házunk tájaBozsér Erzsébet2007. 03. 09. péntek2007. 03. 09.
Magyar mazsolából szalmabor

Legutóbb a Bálint-napi szőlész-borász továbbképzésen találkoztam a nemesítővel, ahol természetesen dolgozott: előadást tartott a legújabb csemegeszőlőkről. Bakonyi Károly neve a Cserszegi fűszeressel forrt össze, azt mondja, ez a szíve csücske. Ugyanakkor egész sor sikerre ítélt, államilag elismert fajta (Nektár, Pátria, Rozália, Korona, Pelso) tartozik a "gyermekei" közé. Érdekes módon kevésbé ismert a csemegeszőlő-nemesítési munkássága, amelyet ugyan bevallása szerint "balkézről" végzett, ám sok örömet nyújtott számára. Előrelátón úgy gondolkodott, hogy a mag nélküli és korai érésű fajtákra kell koncentrálni, mert ezeket keresik az emberek. Így például a korai, egymagvú Helikon a Cserszegi muskotály és a Sultanina keresztezéséből született. Mutatós fürtjei és illatos, kellemes íze miatt egyre többen telepítik a kertekben. Karcsi bácsi biztos benne, hogy versenyképes a külföldi fajtákkal.
Sajátos humorával adja elő a Carolus karrierjét. Először csak kegyelemből hagyta meg a mazsolaszemű, muskotályos zamatú szőlőt, s a Károly latin nevével keresztelte el. Aztán kénytelen volt egyre jobban figyelni rá. Bő termést adott. Kétezerben vitt belőle haza, a felesége kirakta a teraszra. Ott a szőlő nagyon szépen megaszalódott, kitűnő mazsola lett belőle. Ízlett a kalácsban. Ekkor kezdett komolyabban foglalkozni vele. Az egyetemi kertészeti tanszéken az utóbbi időben Magyar mazsolaként kóstoltatják a szakmai rendezvényeken, mi több, az egyik, doktori dolgozatát készítő fiatalember felfedezte újabb rendkívüli tulajdonságát: igazi különlegességet, úgynevezett "szalmabort" tudott belőle készíteni. Ízharmóniája páratlan.
- Kállai professzort kértem meg, hogy segítsen kidolgozni a szalmabor receptjét - magyarázta a nemesítő. Kell még egy-két év, hogy a fajta kiteljesedjen. Nagytilajban már ötszáz tőke van belőle, Zánkán szalmabort szeretnének készíteni belőle.
Vannak más, mag nélküli jelöltek is, amelyekkel foglalkozik. Télen hetente, kéthetente jár ki a kísérleti kertbe - a vegetációs időben még gyakrabban -, saját kezűleg végez zöldoltásokat, szelektál. Huncut nevetéssel mondja: "Nem tudok nyugdíjba menni." Kész fajtáit könyvben is összegyűjtötte, a többi pedig a fiatalokra marad az egyetemen és a családban. László fia dunántúli szaktanácsadóként a fajták szaporításán, népszerűsítésén dolgozik. Egyik unokája, Bakonyi Júlia a Magyar Borok Házában viszi tovább a stafétabotot.

Ezek is érdekelhetnek