Medvés Kuli primadonnái

Házunk tájaKeresztény Gabriella2007. 03. 30. péntek2007. 03. 30.
Medvés Kuli primadonnái

Zajlott az élet Közép-Európa egyetlen medvemenhelyén, ahol a negyvenkét kamcsatkai és Kárpát-medencei barnamedve nem is gondolt arra, hogy már belakták a számukra bekerített három és fél hektárt.
- Ha sikerül támogatást szereznünk, még legalább ennyivel bővítjük a területüket, mert a bevett szabályok szerint a mostani legfeljebb húsz állatnak megfelelő - magyarázza Kuli Bálint, az otthon igazgatója. A Medvés Kuli néven ismert középkorú férfi szakmája műszerész, de főként vendéglátós vállalkozóként dolgozott. Már igazgatóként szerzett diplomát a szegedi tanárképző főiskola biológia karán, s azóta úgy kötődik a medvékhez, hogy más munkát el sem tudna képzelni.
Medvés Kuli minden követ megmozgat, hogy a Természetvédelmi Világalap, a Fehérkereszt Állatvédő Liga és veresegyházi önkormányzat által létrehozott farkas- és medvemenhely lakóinak mindent előteremtsen. Hat éve az embertől mindig tisztes távolságot tartó, félénk európai szürke farkasok is kaptak itt kifutót. Támogatásokból, adományokból és az egyszázalékos adófelajánlásokból próbálnak boldogulni. Így lett fagyasztókonténerük, tetőt húztak az elkülönítő fölé, és vettek egy teherautót is, amivel lejárt szavatosságú élelmiszereket szállíthatnak ide. Ahol egy mindenevő, de az édességet kivált imádó medve napi ellátása 4800 forintba kerül, ott nincs nagy és kis adomány. Megbecsülnek minden fillért, gesztust, a látogatói perselybe dobott kétszáz forintot éppúgy, mint egy üveg mézet.Mert ezek a medvék megérdemlik. Zömmel hányatott élet után kerültek ide vagy állatkertből vénhedtek ki. A kamcsatkai Dömét kutyamenhelyről, a testvérpár Ellát és Bellát egy lerobbant jugoszláviai állatkertből hozták. Az ukrajnai Kotya cirkuszi mutatványosként ugrált át égő karikákon, mígnem egy nemzetközi szervezet elkobozta az agyonhajszolt állatot. A kárpátaljai születésű jámbor "papamaci" a menhely alapító tagja. A jugoszláviai Brumi is, aki nálunk a Lutra című filmben debütált. Bodza a Fővárosi Állatkertben született, így hát meglehetős rutinnal kéreget édességet a látogatóktól. A vámosok által elkobozott Zsuzsika is nálunk lett híres művésznő, a Csipkerózsikában. Lujzika a Tündér Lalában alakított nagyot, ő a veszprémi állatkertből került a menhelyre. A csapat legtermetesebb tagja a nagy természetű, fekete vezérhím, az erdélyi születésű Dönci. Nemcsak előjogairól híres, hanem kecskeszakálláról is. Egyébként a medvenász itt nem tilos, a hímeket ugyanis ivartalanítják, hiszen ahhoz kicsi a hely, hogy a macimamák bocsaikat zavartalanul nevelhessék, elrekesztésükre pedig nincs lehetőség. Bár sokuk életkora miatt ez inkább afféle nyugdíjasotthon. No de öreg medve nem vén medve...

Ezek is érdekelhetnek