Üzenjük

Házunk tájaVeszelszky Éva2007. 03. 23. péntek2007. 03. 23.
Üzenjük

Kelemen László, drótposta
Retek- és hagymapalántát nem szoktak nevelni, nem is ajánlják a szakirodalomban, hiszen az apró, gyenge növények kiültetése elég körülményes lenne, a fáradságot nemigen érné meg. Drazsírozott retekmag általában kapható a nagyobb vetőmagboltokban, de az nem minden esetben kel ki jobban, mint a hagyományos mag. Ahol ugyanis a talaj nem elég nedves, ott a magot bevonó tápláló- és védőréteg nem oldódik fel, és ez gátolhatja a csírázást. A retek sikeres termesztéséhez vízzel és tápanyaggal jól ellátott, kellően ülepedett, laza talaj szükséges. Ilyen helyen a retek - akár köztes növényként is - jól termeszthető. Fő veteményként a viszonylag nagy magvakat egy centiméterenként vetjük. A szedésérett növényeket ritkítva szedjük vagy pedig palántakorban kiritkítjuk az állományt. Hagymát lehet ugyan magról vetni, de így hosszabb idő alatt lesz szedésérett és több gondozást igényel, mintha dughagymáról ültetnék. A dughagymákat zöldhagymának sűrűbben, egy centiméterenként, főzőhagymának pedig 3-4 centiméterenként tanácsos telepíteni. Ha sűrűre duggatjuk, a hagymákat ritkítva szedjük. Hagymát a sárgarépával váltósoronként jó ültetni, így a két kultúra egymás kártevőit (hagymalégy, sárgarépalégy) kölcsönösen elriasztja.
Áprilistól jóformán minden piacon árulnak paradicsom- és paprikapalántákat. Az egészséges palánták erős, elágazó gyökérzettel rendelkeznek, a száruk zömök, a lombozatuk egészséges. A palántákat legjobb első kézből, a termelőtől megvásárolni, mert nevelőjük hasznos tanácsokkal segítheti a fajták kiválasztását, emellett szívesen osztja meg a vásárlókkal termesztési tapasztalatait is.

Tóth József, drótposta; Szabó Imre, Szilvásvárad
Az eddigi tapasztalatok szerint a középérésű Ceglédi arany és a Bergeron kajszifajták tűrik legjobban a késői fagyokat, emellett a csonthéjasokat károsító sarkavírussal és a gutaütéssel szemben is jó ellenálló képességet mutatnak. Szintén viszonylag jól tűri a lehűléseket és a vírusfertőzést a Mandulakajszi, amely hosszúkás termése folytán inkább házikertbe ajánlható, jóízű fajta. Kötött, agyagos talajon a betegségekkel szemben ellenállóbbnak bizonyultak a szilvaalanyra oltott fajták (homokon kedvezőbb a vadkajszi alany). A melegigényes kajszifák jól átszellőző lejtőkön, laza térállásban kevésbé károsodnak, mint a mély fekvésű, hideg területeken.

Ezek is érdekelhetnek