Üzenjük

Házunk tájaVeszelszky Éva2007. 03. 09. péntek2007. 03. 09.
Üzenjük

Frungel Mátyás, Tiszacsege
A szilvafái törzsén mutatkozó mézgakiválás és a körülötte látható kéregelhalás egy baktériumfertőzés tünete lehet. A fertőzés helyén, ahol a mézgakiválást észlelte, az elhalt kérget megbontva olyan szagot érez, mint amilyen a savanyú káposztáé. A jellegzetes tünetet az is megerősítheti, hogy a zsendülő terméseken is mézgacsepp volt, és a termés éretlenül, korán lehullt. A betegség továbbterjedése megakadályozható, ha a beteg részeket gondosan kivágja az egészséges részig, és a sebet enyhén ecetes vízzel fertőtleníti. Több seb esetén a vágóeszközt nagyon fontos minden vágás előtt fertőtleníteni. A fáról és a fa alól a fertőzött lombot és termésmaradványokat tanácsos összegyűjteni és megsemmisíteni, majd rügypattanáskor a fát réz-hidroxid tartalmú szerrel alaposan lepermetezni.

Tarnótzkyné H. Csilla, drótposta
A nárciszok csak akkor virágoznak, ha a hagymák három centiméter átmérőnél nagyobbak, az apróbbak általában csak levelet hajtanak. A nagyobb hagymák virágzása is egy-két éven át elmaradhat, ha előző évben a növények felmagzottak, mert ez túlságosan legyengíti a töveket. Ugyancsak legyengítheti a hagymákat a hajtatás, ilyenkor is várni kell néhány évet a következő virágzásra.
Az apró hagymákat erősíti, ha az első virágzás idején a virágfejeket lecsípik, esetleg rövid szárral levágják, de a virágszár nagyobb részét - amiből sok tartalék tápanyag vándorol a hagymába - leszáradásig a tövön hagyják. A hagymákat ezután akkor szedik fel, ha a levelek is leszáradtak és a hagymák nyugalomban vannak. Így a nyár végén kiültetett nárciszok a következő tavasszal már gazdagon virágoznak.

Almaecet jeligére
Az almaecet jótékony hatása B- és C-vitamin-, valamint kedvező ásvány- és nyomelem-tartalmának köszönhető. Fogyasztásával javul a szervezet ellenálló képessége, élénkebb lesz az anyagcsere. Az almaecetnek csíraölő és méregtelenítő hatást is tulajdonítanak. Vízzel hígítva, esetleg mézzel édesítve kellemes üdítőital, különösen ajánlható ízületi vagy más gyulladásos betegségben szenvedőknek, illetve a betegség megelőzésére. Ajánlják, hogy a háziállatok itatóvizébe is - gyulladásos betegségek megelőzésére vagy gyógyítására - naponta keverjenek egy-egy evőkanál (egyszázalékos hígítású) almaecetet.

Ezek is érdekelhetnek