Bájitalhoz vajákosnak

Házunk tájaKeresztény Gabriella2007. 04. 20. péntek2007. 04. 20.
Bájitalhoz vajákosnak

Az emberek többsége nem ismeri a mérgező növényeket. Pedig sok-sok veszély leselkedhet azokra a gyerekekre, akik előszeretettel rágcsálnak leveleket, nyelnek le magvakat a természetben játszadozva. Növényvédelmi szakemberek és orvosok pontosan tudják, melyik növény, illetve annak mely része tartalmaz olyan méreganyagokat, amelyek szédülést, hasmenést, hányást, bőrkiütést, látászavarokat, súlyosabb esetben akár ájulást is okozhatnak. Érdemes, sőt szükséges is utánanézni ezeknek, főleg olyan családoknál, ahol kisgyerekek vannak.
Ilyen környezetben lehetőleg csak ártalmatlan növényeket ültessünk, vagy tudjuk meg, mely részei lehetnek károsak az emberi szervezetre. És persze figyeljünk a gyerekekre! A mérgező növények listáján sok olyan is akad, melyek gondozójuknak már érintésre allergiás tüneteket okozhatnak.
Mérgező például az akácfa kérge és magja. (Virágja, amit édes íze miatt gyerekek ma is szívesen majszolnak, szerencsére nem az.) Az aranyvessző (közismert nevén aranyeső) termése, a babérmeggy levele és magja, borostyánból az idősebb növények bogyója szintén mérgező. A cserszömörce is az, minden része szúró, égő érzést okoz, és örüljünk, ha ennyivel megúsztuk. A díszdohánnyal ugyanez a helyzet; bár halált nem okoz, mint hosszú távon a valódiból készült cigaretta. No és az ecetfa! Virágzáskor mutatós, ám levele és termése igencsak nem ajánlott "fogyasztásra", miként a fagyal bogyója, levele és kérge sem. Az illatos gyöngyvirágot pedig egyedül vázába tenni ajánlatos, mert minden része ártalmas lehet, akárcsak a kikerics, a kökörcsin, a leander, a lila akác és a pipacs. A hóvirágnak csak a hagymája, a kecskerágónak a termése, a pünkösdi rózsának a virága, a termése, a szagos bükkönynek a magja mérgező, a tiszafának pedig egyedül piros magköpenye nem az. A vadgesztenye termését is tilos enni, és akkor még nem szóltunk a hírhedett farkasalmáról s erdeink, mezeink, kertjeink számos egyéb mérgező növényéről.
Ezeket egyébként az állatok ösztönösen kikerülik. Egykori javasasszonyaink annak idején vajákos céllal, például bájitalok alapanyagának szorgosan gyűjtögették (miként a gyógynövényeket is).
Ha gyereke valamilyen, számára ismeretlen növényt rágcsált és nyelt le, azonnal vigyük orvoshoz, s a növény is legyen nálunk. Akadályoztatás esetén itassunk vele minél több vizet, hányingert keltve, hogy kitisztulhasson a szervezete. A tejet viszont felejtsük el: a közhiedelemmel ellentétben az nem semlegesíti, inkább megköti a méreganyagokat.

Ezek is érdekelhetnek