Himlőhelyes bárányok

Házunk tájaDr. Böő István2007. 04. 06. péntek2007. 04. 06.
Himlőhelyes bárányok

Az egyik legveszélyesebb betegség a varas szájfájás, más néven a juhok fertőző hólyagos bőrgyulladása. A himlővírus okozza, mely a porban, az istállóban, annak berendezési tárgyain, a gyapjúban is évekig életképes maradhat, és nemcsak a juh meg a kecske, de az ember is fogékony iránta. A fertőzést a betegségen átesett, tünetmentes juhok vihetik be egy állományba, de ragályfogó tárgyak, alomanyag, gyapjú, szállító eszközök is közvetíthetik.
A fiatal bárányok tömegesen betegedhetnek meg. Az anyjuk tőgyén és a csecsbimbókon lévő elváltozásoktól fertőződnek. Később enyhülnek a tünetek, de a vírus az állományban és annak környezetében hosszú ideig fennmarad, veszélyeztetve ezzel az újonnan betelepített állatokat. Ugyanaz a juh többször is megbetegedhet. A vírus főleg a száj nyálkahártyáján keresztül, ritkábban bőrsérüléseken át jut be a szervezetbe, majd a szájban, a nyelven, a fogínyen, az ajkakon, ritkábban a lábvégeken és a nemi szervek bőrén himlős elváltozásokat okoz. A bőr foltokban kipirul, a folt közepén lencsényi szürke göb képződik, mely hólyaggá alakul át, később elgennyesedik, felreped, tartalma pörkké szárad, végül leválik, és a helyén hegesedett, besüppedt himlőhely marad vissza. Fiatal bárányokon 3-8 napos lappangási idő után a szájszegletben, az ajkakon, a nyelven, az orrnyílások körül göböket, majd pörkös felrakódásokat észlelhetünk. A szájban keletkező, szabálytalan alakú fekélyek olyan fájdalmasak, hogy az állatok nem tudnak enni. Ritkábban a test gyapjú borította részein is megjelennek a tünetek: a lábvégeken mutatkozók sántaságot okoznak, a tőgyön és a csecsbimbókon feltünedezők miatt pedig az anyák nem engedik szopni bárányaikat.
Annak ellenére, hogy sok állat megbetegedhet, csupán egytizedük pusztul bele. A gyógyulási idő egyébként egy-másfél hónap. A betegséget megelőzhetjük a járványvédelmi szabályok betartásával, a behurcolás megelőzésével, a vásárolt állatok karanténozásával és legelőn az idegen nyájak elkerülésével. A betegség megelőzésére védőoltást is igényelni lehet az állatorvostól. Ügyeljünk arra, hogy fertőzött vagy beteg állatok érintésekor mindig viseljünk gumikesztyűt, mert bőrsérüléseken keresztül mi is megfertőződhetünk. A fertőzött juhokból eladni még akkor is tilos, ha tünetmentesek, mert a szállítási stressz serkenti a betegség kiütközését.
"Házilag" a szájüregnek és a száj környékének enyhe fertőtlenítős öblítése, az evést akadályozó pörkök kíméletes eltávolítása és hámosító kenőcsös, szükség esetén antibiotikumos kenőcsös kezelése javasolható. Szóba jöhet a lábvégek fertőtlenítő lemosása, illetve a szövődmények elkerülésére az állatorvosi kezelés.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek