Kék a Szőke kökénye

Házunk tájaBalogh Géza2007. 04. 20. péntek2007. 04. 20.
Kék a Szőke kökénye

Egy szabolcsi falucska polgármesterén, Szőke Ferencen nagyon sok múlhat: több mint húszéves nemesítési kísérletei eredményeképpen olyan kökényfajták jelenhetnek meg a piacon, amelyeket már telepíteni is érdemes lesz majd. De miért kéne a kökényt telepíteni, kérdezhetjük, nő az magától, csak győzzük leszedni a termését.
- Igen ám, csakhogy többnyire hol nő a kökény? - kérdezi Szőke Ferenc. - Mindenütt, de főleg az utak mentén, a szántóföldek szegélyén. Ahol tömérdek szennyezés éri: por, benzingőz, növényvédő szerek. És minthogy az ilyen helyeken nőtt bokrok közelíthetők meg a legkönnyebben, a felvásárolt és feldolgozott kökényszemek nagy többsége is innen származik. Ráadásul ahány fa, bokor, annyiféle a minőség. Az egyiken cseresznye nagyságú kökényszemek érnek, de csak itt-ott lóg az ágakon pár gyümölcs, a másikon rogyásig megrakva az ágak, de aprók, mint a mákszem.
Ezekre bizony nem lehet nagyüzemi feldolgozóipart alapozni. Pedig biztosan ez vár a kökényre, az egyik legsokoldalúbb, ma még csak vadon termő gyümölcsünkre. Azt már eleink is tudták például, hogy a kökényvirág teája vizelethajtó, máj- és vesetisztító, termése általános erősítő, de azt aligha tudták, hogy a benne lévő flavonoidok, tanninok erős baktériumellenes hatásúak, például a gyomorfekély legjobb természetes gyógyítói. Ezenkívül szabadgyök-fogók is e vegyületek, a kutatók a daganatok kifejlődését gátló hatásukat is hangsúlyozzák.
A nyíregyházi főiskola agrár- és molekuláris kutató intézetében Dinya Zoltán professzor, nemzetközileg is ismert élelmiszer-kutató vezetésével a lehető legaprólékosabb vizsgálatoknak vetették alá a kökényt. Kiváló tulajdonságainak megerősítésén túl azt is megállapították, hogy a nemesített kökényből igenis kifejleszthető egy olyan termékcsalád, amely keresett lehet majd a piacon. Napjainkban egyre nagyobb az érdeklődés az úgynevezett funkcionális élelmiszerek iránt. Sokféle egészségmegőrző, táplálékkiegészítő termék hazánkban is igen nagy jövő előtt áll, ám ezek kifogástalan alapanyagokat igényelnek. Egységes minőségű gyümölcs szükséges tehát, ami csak nagyüzemi termesztésből nyerhető.
A kökénycsemeték előállításában nagy szerepe lehet Szőke Ferencnek. A lövőpetri kertészmérnök a nagy fát és nagy gyümölcsöt nevelő, tövis nélküli klónokban látja a jövőt. Képletesen szólva, a magot már elvetette: az elmúlt évek során megfelelő változatokat keresve bekóborolta a fél Kárpát-medencét. Kassától Temesvárig sok-sok ezer kökénybokrot vizsgált meg, s kiválasztotta a húsz legígéretesebbet. Mind bőtermők, nagy szeműek és tövistelenek, szaporításuk után afféle génbankot alkotnak majd Lövőpetriben. Hamarosan már akár telepíteni is lehet az új klónokat.

Ezek is érdekelhetnek