Bútorok virágkárpitban

Házunk tájaPethes József2007. 05. 25. péntek2007. 05. 25.
Bútorok virágkárpitban

A Korok - virágok című kiállítás megszervezése Király Elvira igazgatónő ötlete volt, és évről évre méltán nyeri el a szépre fogékony közönség tetszését. Idén május 12-14. közt csodálhatták meg az érdeklődők a régi bútorokat virágkölteményekkel feldíszítve. Történelmi korok lakókörnyezetét és virágdíszítési divatját ismerhették meg azok, akik ezen a hétvégén végigjárták e fővárosi, mégis vidékies hangulatú kastély huszonnyolc termét. A szobabelsőkben elhelyezett csokrok, koszorúk művészi igényességgel készültek. Neves virágkötők tanulmányozták az adott korszak képzőművészeti, iparművészeti alkotásait, és a látottak alapján felidézték, majdhogynem pontról pontra rekonstruálták a rég múlt korok berendezéseit, díszítéseit. Arra is ügyelniük kellett közben, hogy az adott korban termesztett és kedvelt virágfajtákból készítsék az ízléses dekorációkat.
A virágkompozíciókat készítő mesterek vagy inkább művészek nevét érdemes megismerni és megjegyezni: Bevíz Kata, Bolf József, Fitos Györgyi, Gombás Attila, Imre Kata, Katona Anna, Kiss Zoltán, Molnár Csilla, Molnárné Kiss Erika és Szabó János avatott be bennünket olyan apró titkokba, hogy például a gótika idején szerették a fehér liliomot és a vadvirágokat, s hogy a késő reneszánsz korában gyümölcsöket csempésztek a virágok közé. A korai klasszicizmus bútorait bemutató szobában kizárólag zöldségekből és gyümölcsökből álló csokor is szerepelt. Ennivalóan szép volt! De a főszerep az illatos, szemet gyönyörködtető virágoké volt: a rózsáké, az íriszeké, a tulipánoké, a csillagfürtöké, a szarkalábaké, a pünkösdirózsáké és más gyönyörűségeké. És természetesen a virágkötőké, akik elrepítettek bennünket messzi időkbe, hogy változatos stílusokat ismerjünk meg a gótikától a biedermeierig.
Aki lemaradt a páratlan értékű látványról, sajnálhatja - de csak egy kicsit. Mert jövőre egy szép májusi hétvégén kárpótolhatja magát.

Ezek is érdekelhetnek