Dürrögjetek, nyírfajdok!

Házunk tájaBalogh Géza2007. 05. 18. péntek2007. 05. 18.
Dürrögjetek, nyírfajdok!

A Nyírerdő guthi erdeje az Alföld legnagyobb, zárt tömbben elhelyezkedő erdeje, az ember itt találkozhat a ritka madarakkal. Igaz, nem mindenki, hiszen a fajdokat az aranykincsnél is jobban őrzik. Nem csoda, hiszen az egész országban tizenhét található belőlük, négy kakas és tizenhárom tyúk. Ráadásul épp e napokban folyik a dürgés, vagyis az udvarlás, amikor a szokásosnál is érzékenyebbek a zavarásra.
Németországból származnak, és két éve élnek az egyik guthi erdészház portáján. Természetesen zárt helyen, úgynevezett volierekben, ahol minden mozdulatukat vigyázzák. Két debreceni ornitológus vetette fel vagy három éve a nyírfajdok visszahonosításának lehetőségét a nyírerdősöknek, és ők nem sokat tétováztak. Kiterjedt kapcsolataik révén hamar rábukkantak a madarak egyik legtekintélyesebb német professzorára, és hamarosan meg is érkeztek az első madarak.
Az első honosítási kísérlet azonban nem nagyon sikerült, négy madár hamarosan elpusztult. A megmaradt két tyúk és két kakas párba állítása viszont eredményes volt, még ha a tojások - talán a madarak fiatal kora, talán a hazai táplálék szokatlansága miatt - terméketlennek bizonyultak is. A múlt év végén azonban újabb madarak jöttek. Az előző évi tapasztalatokból okulva változtattak az elhelyezésen, a táplálékon, és most nagy reményekkel várják a dürgés végét. Mindezt Bartucz Péter, a guthi erdészet igazgatója meséli, miközben a nyírfajdos erdészház felé döcögünk a terepjáróján. Egyébként a történelmi Magyarországon nemcsak a nyírfajd, de nagyobb rokona, a siketfajd is szép számmal élt, a legkisebb rokon, a császármadár pedig majdhogynem közönséges volt az ember által kevésbé zavart vidékeken.
A magyar erdők, sajnos, már nem ilyenek, ezért is kellett szabályos - dróthálóval fedett - röptetőben elhelyezni a ritka madarakat. Hostisóczki Ákos kerületvezető erdész-vadász szívélyes fiatalember, de most nem is tudná titkolni az aggodalmát: ha közel enged bennünket kedves madaraihoz, nem ijednek-e meg túlságosan az idegenektől?
Fölösleges azonban aggódnia, a fajdok ránk se hederítenek. A tyúkok még csak-csak vetnek felénk egy-két pillantást, de a három kakas se lát, se hall. Pláne a legvénebb, akinek teljesen elvette az eszét a szerelem. Az  amúgy csendes, koromfekete állat fején két nagy piros gomb van, széles, lantszerű farka széttárva, kihegyezve, és valami hihetetlenül érdekes bugyborékoló hang közben aprókat lépve legyeskedik a tojók körül. Ahogy elnézzük, nem nagy sikerrel. Pedig már körülbelül másfél hónapja járja - napi tíz-tizenkét órán keresztül.
De nem muszáj nekünk mindent látnunk. Amúgy is rövidesen kiderül, milyen hatásos volt az udvarlás. Nemsokára megérkeznek az első tojások, a remények szerint tojónként akár tizenöt-húsz is, aztán majd meglátjuk, hány csibe bújik ki. Belőlük már igazi vadmadár is lehet. A nyírerdősök ugyanis előbb Guthon, majd még további három-négy erdészet területén is nyírfajdkolóniákat hoznak létre, amelyek szaporulata idővel lefedheti az egész Nyírséget.

Ezek is érdekelhetnek