Eső hozta fertőzések

Házunk tájaKobza Sándor - Tóth Miklós2007. 05. 18. péntek2007. 05. 18.
Eső hozta fertőzések

Eddig az almafa-varasodás nem okozott túl nagy gondot, számottevő fertőzés nem alakult ki. Aszkospórák még tömegesen találhatók a levélmaradványokon, a csapadék után szóródásuk erőteljessé válhat, és komoly fertőzés indulhat el. Védekezésre a szisztémikus blokkot ajánlott bevetni, ami felszívódó hatású triazolszármazékok valamelyikének és kontakt hatású (mankoceb, klórtalonil, metiram hatóanyagú) készítmények kombinációjának kipermetezését jelenti. Időjárástól függően két-három alkalommal meg kell ismételni (ez a blokkszeruség), majd az elért helyzet alapján kell dönteni a folytatásról. Számítani kell a lisztharmatfertőzés terjedésére is, a gomba főleg a fiatal hajtásokat támadja meg. Védekezésre a varasodás ellen alkalmazott triazolszármazékok használhatók, társításra valamelyik kéntartalmú készítményt javasoljuk. Ott kell védekezni ellene, ahol a fák másodvirágzásba kezdenek.
A szőlőben is várható a lisztharmat fertőzése. Megelőző jelleggel kéntartalmú készítménnyel védekezhetünk. A peronoszpóra általában kicsivel később fertőzi meg a tőkéket, de most minden előbbre tart, a növények fejlődése is, a károsítók megjelenése is. A szőlő fejlettségi állapota, az időjárási körülmények megfelelő állapotot mutatnak a szőlőperonoszpóra fertőzéséhez, tehát ajánlatos megkezdeni a védekezéseket. Ebben az időszakban a réztartalmú készítmények kicsit visszafogják a fiatal hajtások növekedését, inkább a szerves, kontakt hatóanyagú mankoceb-, klórtalonil-, esetleg kaptán- és ditianontartalmú készítmények használata javasolt.
A cseresznye növekedése elérte azt a zöldborsó nagyságot, amikor a cseresznyelégy megszúrja, s ennek következtében nyüves lesz a gyümölcs. Védekezni a foszforsav-észterek valamelyikével, például diazinon hatóanyagú vagy valamelyik piretroidszármazékot tartalmazó szerrel ajánlatos. A szilvafák zsenge hajtásait annyira ellepték a levéltetvek, hogy a levelek teljesen összepöndörödtek, s már nem tudnak asszimilálni. A védekezések átmenetileg csökkentették a kártevők számát, de újra betelepedtek, tovább károsítanak, tehát ellenőrzés után újbóli kezelések szükségesek. A szilvamoly elég hosszú ideje folyamatosan és tömegesen repül. Ez előrevetíti a bőséges tojásrakást és a majdani károsítást. A kár megelőzésére, a kikelő lárvák elpusztítására most kell permetezni, a kitinszintézis-gátló készítmények valamelyikével, esetleg foszforsav-észter vagy piretroidszármazék hatóanyagú szerrel.

Ezek is érdekelhetnek