Kutyaposta

Házunk tájaSzücs Gábor2007. 05. 11. péntek2007. 05. 11.
Kutyaposta

A történet még csak száz éves sincs: a vakvezetők első iskoláját 1916-ban, a németországi Oldenburgban alapították: rájöttek, hogy a világháborúban megvakult katonákat a kutyák képesek segíteni a közlekedésben. Magyarországon egy bizonyos Ritthnovszki János volt az első, aki vakvezető négylábúval közlekedett. 1978-ban létrehozta a ma is muködő, csepeli kutyakiképző iskolát, amelyet a hazai hatóság szinte azonnal be is záratott. Közel egy évig tartó harc után az iskola újra megnyithatta kapuit. Ma a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének keretei közt dolgoznak, így jutnak többnyire biztos állami támogatáshoz. Évente 20-25 kiképzett kutya kerülhet új gazdához; a 20 ezer magyar vak ember közül talán 120-an rendelkeznek ilyen kutyával, a várólista évekig tart. Egy-egy segítő négylábú kiképzése fél évbe és egymillió forintba kerül.
Hogy mit tudnak? - lássuk be, a Kutyaposta mérete alkalmatlan e fantasztikus képesség leírására... A vakvezető kutya megóvja gazdáját az útjába kerülő akadályoktól. Képes jelezni minden le- és fellépőt, a talajtól a gazda fejmagasságáig minden belógó akadályt. Felismeri a közlekedés tárgyait: lépcső, ajtó, buszmegálló. Tud a gazdája helyett liftet hívni, levenni az árut a polcról, tárgyakat behozni, veszélyre figyelmeztetni. Mivel a kutyák színvakok, a zebrához érve a gyalogosok mozgásából döntik el, hogy zöld-e a lámpa, indulhatnak-e. Megtanulják a gazdájuk mindennapjaiban szereplő helyek, emberek nevét, és hogy miként kell oda elmenni. Sőt, értik az elvont fogalmak egy részét is, ismerik a (kicsi) számokat. Alkalmazzák az okság elvét, képesek a következtetések levonására.
A legfantasztikusabb képességük: mivel tudják, az emberük nem lát, ezért joguk és kötelességük felülbírálni a vezényszót, ha azt veszélyesnek találják. Az állatvilágban nincs arra példa, hogy egy állat hol feladja vezető szerepét, hol meg visszavegye azt, erre csak a vakvezető kutyák képesek. Akik szinte mindennap megmentik gazdáik életét...
És akkor még nem szóltam arról, hogy a nem látó emberek sokkal sebezhetőbbek, magányosabbak, mint az egészségesek, nekik igazi társat, egy soha ki nem merülő boldogság-akkumulátort jelentenek a vakvezető kutyák.
...Életed során az információk 75 százaléka vizuális úton érkezik hozzád. Ha látsz. Ha nem, akkor ezt a 75 százalékot jelenti neked vakvezető társad. A Kutyapostás fejet hajtva köszönti őket...

Ezek is érdekelhetnek