Üzenjük

Házunk tájaVeszelszky Éva2007. 05. 04. péntek2007. 05. 04.
Üzenjük

Zagyva Valéria, drótposta
Az alma, a birsalma, a dió és a melegebb országrészeken a kajszi férgességét okozó almamoly az utóbbi enyhe teleken nagyszámban áttelelt, így megfelelő védekezés hiányában komoly károkat okozhat. Az almamoly kétnemzedékű kártevő, április végétől június végéig, majd július közepétől szeptemberig rajzik (a két rajzás sokszor összefolyik). Az első nemzedék (almafák kéregrepedéseiben vagy a lehullott férges gyümölcsben áttelelt bábokból kikelő) lepkéi napközben a fák törzsén vagy a vastagabb ágakon üldögélnek. Alkonyatkor repülnek - mintegy százméteres körzetben - a fiatal levelekre és a terméskezdeményekre, amelyekre egyenként rakják a petéiket. A károsítást megelőzhetjük, ha ebben az időben - április végétől - az almafák törzsére és a vastagabb vázágak elágazásához hullámpapírból vagy szalmakötegből hernyófogó öveket (hernyócsapdákat) helyezünk, ahova a nőstények berakják a petéiket. Az öveket 10-14 naponként újakra cseréljük, a régieket (a kártevővel együtt) megsemmisítjük.
Míg az almamoly első nemzedéke az almafák terméskezdeményeit károsítja, a június végén, július elején rajzó második nemzedék a - későn kihajtó - dió terméskezdeményeibe rakja a petéit. Ezért az almafákra április végétől, a diófákra június végétől tegyük fel a hernyófogó öveket, amelyeket mindkét fán, 10-14 naponként újakra cserélve, egészen október közepéig hagyhatunk fenn.
Enyhe telek után, különösen ott, ahol a tél végi kéregtisztítási munkákat és a rovarölő szeres lemosó permetezést nem végezték el, szükség lehet permetezésre is. A molylepkék rajzásának megfigyelésére ragacsos fogólapok kaphatók, amelyeket április végétől tesznek ki a fákra. A fogólapok csapdázzák a kártevőket, másrészt - a befogott lepkék számának hirtelen gyarapodásával - jelzik a rajzáscsúcsot, azaz szükség esetén a leghatékonyabb vegyszeres beavatkozás idejét. Az ekkor kijuttatott kitinszintézis-gátló szerek (Nomolt 15 SC, Alsystin) mind a tojásokat, mind a fiatal lárvákat pusztítják. Az optimális, jó időben elvégzett permetezés az almamoly károsítását egész évre megakadályozhatja. Mivel azonban ezek a szerek a hasznos rovarokra (méhekre) is károsak, virágzó fákra nem, csak sziromhulláskor (a rajzáscsúcsot követő egy héten belül) juttathatók ki. Szükség esetén - a második nemzedék ellen - a gyümölcsnövekedés kezdetén a permetezés megismételhető.

Vargacz Tamásné, drótposta
A mezei pockok, ha nagyon elszaporodtak, házi kertekben a Redentin 75 nevű mérgezett csalétekkel irthatók. A szer emberre és háziállatokra is veszélyes, ezért a dobozát is csak védőkesztyűben tanácsos megfogni, és felnyitva úgy elhelyezni, hogy hasznos állatok ne férjenek hozzá! A doboz tartalmát a pockok járataiba teszik, és a járatokat földdel tömítik.

Ezek is érdekelhetnek