Kaszáláshoz láncfüggöny

Meglehetősen nagy károkat okozott az iparszerű mezőgazdasági termelés környezetünkben. Az aratógépek, a fűkaszák például sok helyen jóformán megtizedelték az apróvadakat és más hasznos élőlényeket. Erre a veszélyre és az elhárítására hívták fel az egybegyűltek figyelmét Csákváron, ahol a Pro Vértes Közalapítvány és a Magyar Madártani Egyesület az unió Life Nature programja keretében a kaszálás természetbarát módszereit népszerűsítette.

Házunk tájaVeszelszky Éva2007. 07. 20. péntek2007. 07. 20.
Kaszáláshoz láncfüggöny

Erre óriási szükség van, ugyanis hazánkban a külterjesen kezelt gyepfelületek jelentős része kiemelkedő természetvédelmi értéket képvisel. A régi paraszti gazdálkodás még lépést tartott a természetben zajló folyamatokkal. Az utóbbi évtizedek intenzív gazdálkodása, az erőteljes gépesítés, a kaszálók szántóvá alakítása vagy a kaszálás szüneteltetése miatti cserjésedése és beerdősülése azonban a gyepek jelentős részének a megszűnését vagy leromlását eredményezte. Erről is szó esett a tanácskozáson, ahol állattenyésztők, természetvédők és az agrárhatóságok szakemberei együtt gondolkodtak a természet megóvásáról.
Viszló Levente, a Pro Vértes Közalapítvány elnöke elmondta, hogy tíz éve maga is természetbarát módszerekkel működő gazdaságot üzemeltet, méghozzá jó eredménnyel. A terület harmadát szürkemarha-állományukkal legelteti, harmadát pihenteti, harmadát pedig természetbarát módszerekkel kaszálja. Tapasztalataik szerint a hároméves forgó kedvező az élővilág számára. A késői, június végi, július eleji első kaszálást – a vadállomány szempontjából – a korábbiaknál jobbnak tartják, mivel ekkorra már a későn költő fajok fiókái is képesek a menekülésre. A megszokott gyakorlattól eltérően kedvezőbb, ha a kaszáló közepétől spirálisan kifelé haladnak a gépek, így a vadakat a tábla széle felé terelik, ahol meghagynak búvóhelyeket. Nagyon fontos, hogy csak nappal dolgozzanak, mert éjszaka az állatok menekülési ösztöne erősen lecsökken. A fűkaszák közül a szárzúzó típusok elfogadhatatlanok, hiszen azok a kaszálékkal együtt a vadakat is összeapríthatják. Egyszerű és nagyon hasznos lenne minden erőgép elejére felszerelni egy széles, láncfüggönyös vadriasztó keretet. Az arról öt-hét centiméterenként lelógó vasláncok a fű mozgatásával és a láncok zajkeltésével felverik a fűben megbúvó vadakat, és a gép végén lévő kasza érkezéséig még időt hagynak az állatok menekülésére. Ennek segítségével a vadak túlnyomó többsége a meghagyott búvóhelyekre menekül. A láncfüggönyös keret egyszerűen és olcsón elkészíthető. Gyártóról még nem tudnak, de bárkinek szívesen átadnák a tudnivalókat az elkészítéséhez. Sokat segíthet a kasza hátrabillentése is, ugyanis így az élővilág szempontjából kedvező talajegyenlőtlenségeken átsiklik, azokat nem túrja szét, és  ezáltal a kések is kevésbé kopnak.
A gazdálkodók és az állattartók képviselői szívesen fogadták a hasznos tanácsokat, de sürgették, hogy – a jelenlegi gyakorlattal szemben – az agrár-környezetgazdálkodás pályázati rendszerének kidolgozásakor szabjanak olyan feltételeket, amelyek ösztönzik a gazdákat a természetbarát módszerek mindennapos alkalmazására.
Veszelszky Éva

Ezek is érdekelhetnek