Borvirág és egéríz

Nemcsak a gazdát, a borát is próbára teszi a rekkenő hőség, különösen, ha meleg pincében tartja. A tárolóhelyiség túlmelegedéséből származó borbetegségek megelőzésében igen sokat számít, hogy a korábbi pinceműveleteket mennyire gondosan hajtottuk végre, miként sikerült borunkat tisztának megőrizni. Nagy súllyal esik most a latba, hogy elvégeztük-e időben, még a nyár elején, a harmadik fejtést, amivel megnövelhettük borunk ellenálló képességét.

Házunk tájaValló László2007. 08. 10. péntek2007. 08. 10.
Borvirág és egéríz

Melegben ugyanis hamarabb vénülnek a borok, különösen a könynyebb, asztali minőségűek, és nagyobb az apadási veszteség is. Azonban ha gyakran szellőztetünk, és tisztán tartjuk a helyiség levegőjét, továbbá minden pinceművelet során betartjuk a tisztasági előírásokat, jó eséllyel előzhetjük meg a betegségeket. Fontos tudni, hogy a szennyezett eszközöktől (vödör, csap, lopó, gumicső) a bor például ecetbaktériummal vagy borvirággombával fertőződhet, ezért használat előtt mindig mossuk meg ezeket tiszta vízzel. A gumicső belsejében idővel repedések keletkezhetnek, amelyekben penészgomba telepedhet meg, emiatt a csöveket három-öt évenként cseréljük ki.
A borbetegségek megelőzésének egyik leghatékonyabb módja, ha nem tartjuk darabban a bort. Lehetőleg mindig a nagyobb hordót verjük csapra, annak tartalmát fejtsük át kisebb hordókba. Így nem marad darabban a bor, és elkerüljük, hogy mire a csapra ütött (nagy) hordónk aljára érünk, már rendszerint megbuggyan a bor.
Ha nem tartjuk darabban a bort, hatásosan védekezünk a bor virágosodása ellen is, ami főként a meleg pincékben tartott borokban üti föl a fejét. Ez a betegség csökkentheti a bor alkoholtartalmát, ha pedig nagyobb felületen lép föl, zavarossá és kellemetlen ízűvé teszi az italt. Gondos töltögetéssel megelőzhetjük.
A virágosodásnál jóval veszedelmesebb az ecetesedés, ami szintén a meleg pincékben, bortároló kamrákban gyakori. Veszedelmes, mert a borban keletkezett ecetsavat nem lehet eltávolítani, így ezt a bort már javítani sem lehet. (Ha csak enyhén ecetes, még pálinkának kifőzhető.) Ha nem darabban tartjuk a bort, illetve gondosan töltögetjük, könnyen megelőzhetjük az ecetesedést. (Hektoliterenként három-négy gramm kén vagy tíz-tizenöt gramm borkén fölhasználása mellett az ecetbaktériumok nem fejtik ki hatásukat.) Azoknál a boroknál, amelyeknek erjedése vontatottan zajlott vagy amelyeket későn fejtettek le, meleg pincében fölütheti fejét az egéríz. Előfordul, hogy ahogy keletkezett, úgy egy idő után el is múlik. Ha borunkhoz hektoliterenként húsz gramm borként adagolunk, és hűvös helyre visszük, eltüntethetjük az egérízt.

Ezek is érdekelhetnek