Ha a ló hempereg

A lovak betegségeinek mintegy felét a kólikás bántalmak okozzák, és nem is olyan régen az ilyen esetek több mint egyharmada elhullással végződött. A kólika nem egy bizonyos betegség neve, hanem gyűjtőfogalom: minden hasfájással, hascsikarással járó tünetet idesorolunk, bár a kiváltó okok igen különbözőek lehetnek. Kétségtelen, hogy a leggyakoribb ok a gyomor vagy bélcső valamely megbetegedése.

Házunk tájaDr. Böő István2007. 08. 31. péntek2007. 08. 31.

Kép: ló állat tenyésztés tartás karám 2005 04 27 fotó:Váraljai Viktória

Ha a ló hempereg
ló állat tenyésztés tartás karám 2005 04 27 fotó:Váraljai Viktória

Ilyen például a takarmányozási eredetű, heveny gyomorkitágulás. Legtöbbször nagy mennyiségű, erjedő vagy gyorsan duzzadó abrakok, frissen csépelt, nagy nedvességtartalmú gabonafélék, szecskás-darás keveréktakarmányok és tápok okozzák. De gyakran előfordul akkor is, ha a ló ízletes kukoricadarából vagy zabból bezabál, és azokra sok vizet iszik. Szálas takarmányok is okozhatnak kólikás tüneteket, ha azokat az állat a rossz fogazata miatt csak durván tudja megrágni. Az átmenet nélküli takarmányváltoztatás, az etetés utáni hirtelen megterhelés, a gyomorhurut miatt akadályozott kiürülés ugyancsak okozhat kólikás tüneteket, melyek akár néhány óra alatt kialakulhatnak.
Kezdetben a ló nyugtalan, tipeg, lábaival kapar, gyakran néz a hasa felé. Többször is vizel, de mindig nehezen és kis mennyiséget, nyakán és mellkasán izzad. Később a nyugtalanság fokozódik, hirtelen lefekszik, földhöz veri magát, hempereg, majd az izzadás egyre nagyobb bőrfelületre terjed ki. Tekintete ijedt, pupillája egyre tágabb, a kitapintható nyaki erek pulzusa gyors. A ló fájdalmas tekintete, az egész bőrfelület izzadása, a fülek, végtagok hidegsége, a szem kivörösödése rossz előjel, ezek már a gyomorrepedés miatti sokkos tünetek.
A bántalom megelőzése az okokból önként adódik. Kerüljük a nagy nedvességtartalmú, a gyomorban erjedésre, duzzadásra hajlamos abrakfélék vagy penészes takarmányok etetését, a hirtelen, átmenet nélküli takarmányváltoztatást, de jó minőségű abrakból se adjunk egyszerre 3-4 kilogrammnál többet! Abraketetés előtt mindig tegyünk a ló elé jó minőségű szénát, etetés után pedig legalább fél órát pihenjen az állat. Időközönként ellenőrizzük a ló fogazatának állapotát!
Már a kezdeti tüneteknél indokolt az állatorvos értesítése, mert nem tudható, hogy gyomormegterhelésről vagy például bélelzáródásról van szó. Sajnos a néhány órás késedelem is végzetes lehet! Az állatorvos megérkezéséig a hempergést, az ennek következményeként esetlegesen fellépő gyomorrepedést vagy bélcsavarodást kíméletes jártatással akadályozzuk meg. (A nyugtalankodó lovat nem szabad meghajtani.) Kedvező jel, ha megindul a bélgázok ürülése. Ha az állat lefekszik, de nem vergődik, hagyjuk nyugodtan pihenni. Sokan házi kezelésként hashajtókat (keserűsó, paraffinolaj) adnak. Ezek több esetben valóban csökkenthetik a kólikás tüneteket, de gyomorkitáguláskor vagy bélelzáródáskor az állat életébe kerülhetnek. A has mindkét oldalának erőteljes csutakolása jótékony hatású lehet.