Millió harangocska

A virágkertészek élete legalább olyan röghöz kötött, mint a cserepes virágoké. Üdülés, utazás szóba se jöhet, még ha ketten teszik is a dolgukat, mint a bélapátfalvi házaspár. Valamit valamiért, hiszen virágokból megélni élethivatás.

Házunk tájaKeresztény Gabriella2007. 08. 31. péntek2007. 08. 31.
Millió harangocska

Nyolc éve költöztek Egerből a hegyvonulattal övezett szép faluba Csajta Gézáék, s egy év múlva már házuk kertjében állt a kétszáz négyzetméteres fóliasátor, amiben mostanában krizantémok várják őszi virágzásukat. A fülledt fóliasátor végén pedig embermagasságú paradicsom- és paprikafa nyúlik a magasba, hónapokig ontják remek termésüket. Kint, a tűző napon dézsákban pompázik a Million Bells, magyar nevén millió harangocska, ezernyi színárnyalatban. Ez a kisvirágú petúniafajta Terike kedvence és büszkesége, mert ilyen vegyes ültetésű, látványos virágkompozíciók csak náluk láthatók a környéken. És persze számtalan más fajta is, mikor minek van szezonja. A választék itt februártól novemberig legalább húszféle virág, ám legkeresettebb a piros parasztmuskátli, noha abból is sok fajtát és színárnyalatot láthattunk.
A húsz évig könyvesbolti eladóként dolgozó Terike és olajmérnök férje már régóta virágkertészetről álmodozott. A szaktudást könyvekből szerezték, bár az asszonynak volt némi gyakorlata, muskátlit már korábban is nevelt. Van egy kis gyümölcsösük is.
– A gyümölcsös kevés volt a megélhetéshez – mondja Terike. – Én a bezártságot elégeltem meg, férjem pedig a szakmájával járó gyakori vándorlást. Ő, a gyerekek miatt, semmi szín alatt nem vállalt volna pénzes külföldi munkát. A váltás eleinte nehéz volt, mint mindenkinek, aki felhagy a régi munkájával. De szerencsére belejöttünk. Ha kialakul a vevőkör, a virágkertészet egész éves elfoglaltsággal jár. Pedig a mi kertészetünk kicsi. Ahhoz a számítógépes vezérlésű érdihez képest például, ahonnan dugványokat szoktunk hozni, szinte mikroméretű. Ott egyetlen fóliasátor négyszer nagyobb, mint a miénk, és öt van belőlük. De nekünk arra elég, hogy ha nem is dőzsölünk, legalább szépen taníttatjuk három gyerekünket. Ők a legértékesebb „palántáink".
– A vevőkör azért nemcsak a szerencsén múlik – szól közbe a férj. – A virág hihetetlenül bizalmi dolog. Lehet takarékoskodni sok mindennel, csak eggyel nem: a garantált minőséggel. Mert aki csalódik, akinél csak egy hétig él a virág, azt nem látjuk többet. Mi jövőre is el akarunk adni, ezért a svindliség kizárt. A drágaság is, hiába szökött fel mindennek az ára a mostani kánikulában. Pedig a melegrekord felhúzta a vízszámlánkat, és még fólia alatt is képes volt kárt okozni, mert szegény virágok rosszul tűrték a hőingadozást. Kérdezték már tőlünk, hogy miért nem nyitunk egy virágboltot. Ugyan minek? Hogy többet idegeskedjünk? A feleségem gyakran mondogatja; ameddig bírjuk, visszük a kertészetet, s ha már nem, lebontjuk a sátrat, és teniszpálya lesz a helyén. Ez nem vicc! Az asszony imád teniszezni.

Ezek is érdekelhetnek