Permetezni uborkaszezonban

Az uborka betegségei közül a peronoszpóra okozza a legsúlyosabb károkat. Nehéz ellene védekezni, mert a tünetek megjelenését sokan nem ismerik fel időben. A járvány kialakulását elősegíti a hajnali harmatképződés, majd a meleg nappalok, a csapadékos idő. Idén ez utóbbitól nem kellett tartani, csakhogy az öntözött uborkánál is fennáll a fertőzés veszélye. A peronoszpórát csak megelőzni lehet, nem szabad megvárni a tünetek megjelenését.

Házunk tájaKobza Sándor - Tóth Miklós2007. 08. 17. péntek2007. 08. 17.
Permetezni uborkaszezonban

Folyamatosan permetezni kell: kezdetben kontakt, majd kontakt és szisztemikus szerek kombinációjával. A termés szedése előtt cimoxanil- és réztartalmú szerek együttes használata ajánlott, figyelve az élelmezés-egészségügyi várakozási idő betartására. Az állati kártevők közül a levéltetvek, a takácsatkák és a molytetvek a legveszélyesebbek. A levéltetű megjelenésekor azonnal védekezni kell ellenük. Az atkákkal szemben lisztharmat elleni kénkészítményekkel vehetjük fel a harcot, de nagyobb egyedszám esetén már speciális atkaölő szereket kell alkalmazni.
A száraz, meleg időjárás nagyon kedvezett az állati kártevők felszaporodásának. Közülük az almamoly, az aknázó- és sodrómolyok a szüret előtt is jelentős kárt okozhatnak. Ugyancsak figyelnünk kell az atkák és a kaliforniai pajzstetű károsítására, ezért szükséges védekeznünk. Idén főleg a lisztharmat okozott gondot, de ha a nyár vége csapadékosabb lesz, számolni kell az almavarasodás és a monília fertőzésével is. Varasodás ellen a termés viaszosodását követően előnyben részesíthetjük a rézkészítményeket, amelyek felhasználásánál vegyük figyelembe a fajták rézérzékenységét (perzselésre érzékeny fajták például a Golden fajtacsoport). A moníliás betegség az alma, a körte és a birs rothadását is okozza. A betegség ellen olyan készítményt használjunk, amely a varasodás és a monília ellen egyaránt hatásos (például a kaptán).
A szőlő megóvása érdekében a szüretig permetezni kell. A lisztharmat elleni védekezésnél vegyük figyelembe, hogy a borszőlőfajták kéntartalmú szerekkel való kezelését a tervezett szüret előtt három-négy héttel be kell fejezni, az esetleges mellékíz kialakulása miatt. A peronoszpóra nyár végi fertőzését réztartalmú szerek alkalmazásával akadályoztatjuk meg. Esős, meleg időben súlyos károkat okozhat a szürkerothadás. Ellene szüret előtt leghatásosabban a dikarboximid hatóanyag-tartalmú készítményekkel védekezhetünk, akár többször is.