Saját kúttal olcsóbb

Lehangoló képet festenek a szántók, az ültetvények, a kertek, az embernek már kedve sincs kimenni a földekre. Abban reménykedünk, hogy a következő év jobban kedvez majd a mezőgazdaságnak. Ez éltet még bennünket, különben abbahagynánk az egészet. De mi lesz, ha újra ilyen súlyos aszály köszönt be? Erre kellene felkészülnünk, például saját kút fúratásával, hiszen a vízszámlánk öntözés nélkül is nagyon magas.

Házunk tájaPethes József2007. 08. 10. péntek2007. 08. 10.
Saját kúttal olcsóbb

A kútfúráshoz azonban különböző engedélyeket kell beszerezni. Ha a kútból nem akarunk naponta másfél köbméternél több vizet kivenni (illetve évente 500 köbméternél többet), akkor elegendő a helyi önkormányzat engedélye. Ha ennél több vizet szeretnénk, akkor az illetékes vízügyi igazgatósághoz kell fordulni. Már az engedély megszerzése előtt érdemes megkeresni egy kútfúró szakembert, aki hasznos tanácsokat adhat. Ő már nagyjából tudja, milyen mélyre kell fúrnia a talajvíz eléréséhez. Kérjünk árajánlatot a kútfúrótól, hogy egyáltalán megéri-e nekünk a beruházás, és mennyi idő után térül meg! Az árak a talajtól, a mélységtől és egyéb tényezőktől függően általában ötvenezertől kétszázezer forintig terjedhetnek.
Ha a fúratás mellett döntünk, a kivitelezőnek tisztítószivattyúzást, majd a letisztított kútban próbaszivattyúzást kell végeznie. Ilyenkor addig szivattyúzzák a vizet, míg az teljesen tiszta lesz. Ezt a vízmennyiséget soha nem szabad túllépni, mert ha a kút körüli talajszemcsék megmozdulnak, eltömítik a vízszűrő réteget. Ekkor állapítják meg az üzemi vízszint mélységét, aminek ismeretében a kútfúró azt is megmondja, hogy milyen teljesítményű szivatytyút kell beszerezni. Aztán a felhozott vizet be kell vizsgáltatni a helyi ÁNTSZ-szel, hogy mennyi szennyező anyag található benne, mert azok akár a szivattyú élettartamára is kihathatnak. Később a szivattyúra rendszeresen oda kell figyelni: nehogy eltömődjön homokszemcsékkel, ne járjon szárazon, víz nélkül. A kutat pedig védeni kell idegen tárgyak beesése ellen.
Kútfúrás előtt természetesen érdemes számításokat végezni. Egy ember átlagosan 80-120 liter vizet használ el naponta, tehát családonként háromszáz liter megy el mosásra, fürdésre, WC öblítésre és takarításra. Éves szinten ez a mennyiség körülbelül 110 köbmétert jelent. Ehhez jön még az öntözésre elhasznált vízmennyiség, ami egy ötszáz négyszögöles kert esetében akár napi hat köbméter is lehet. Ha évente hatvan napon öntözünk (360 köbméter), akkor a család teljes vízigénye elérheti, vagy meg is haladhatja az ötszáz köbmétert. Egy köbméter vezetékes vízért áltagosan 260 forintot fizetünk. Tehát egy család körülbelül 110-120 ezer forint vízdíjat fizet évente. Ennek figyelembevételével kell számolni, és jó tudni, körülbelül mikor térül meg a fúratás. Mert utána már csak a víz kitermelésének költségeivel kell számolni. Számítások szerint a házi kútból kitermelt víz önköltsége köbmétereként mintegy tíz forint, ami az elektromos áram használatából és a berendezések amortizációjából tevődik össze. Tehát évi ötszáz köbméteres fogyasztás esetén csupán ötezer forintba kerül a kitermelés. Aztán érdemes azzal is kalkulálni, hogy a vízdíj a jövőben csak emelkedni fog.

Ezek is érdekelhetnek