Üzenjük

Házunk tájaVeszelszky Éva2007. 08. 17. péntek2007. 08. 17.
Üzenjük

Urbán Árpád, Nagybarca. A víztartályok algásodását legkönnyebben az algák szaporodásához szükséges körülmények megszüntetésével akadályozhatja meg. Az algák ugyanis a vízben oldott ásványi anyagok lebontását napfényenergia segítségével végzik. A napfény kizárásával – a tárolók földbe süllyesztésével vagy lefedésével – az algásodás mértéke csökkenthető és akár meg is szüntethető. Az ásványi anyagok és a vízben lebegő szerves anyagok – amelyek az algák táplálékát adják – a tároló alján elterített sóder vagy kavicsrétegen leülepíthetők. Akvasorb néven zeolit tartalmú vulkanikus kövek is kaphatók, amelyek szintén a vizek tisztítására, a lebegő szerves és ásványi anyagok megkötésére valók. Természetesen létezik vegyszer is – Reacre biotop néven – amely a víztározók és kerti tavak biológiai algairtását végzi, azaz biológiai úton bontja az algák szaporodásához szükséges szerves iszapot. A szer általában minden olyan helyen kapható, ahol kerti tavak építőelemeit forgalmazzák (kertészeti és barkácsboltokban, építőanyag-kereskedésekben). Ebből tíz köbméter vízhez egy liter szükséges. A vegyszert azonban nem elég egyszer adni a vízhez, mivel az esővíz gyűjtő tartályban a víz folyamatosan cserélődik. A kívánt hatáshoz szinte minden nagyobb esőzés után újabb adagot kellene a tárolóba juttatni, e műveletnek jelentős a költsége, és a hatása is kérdéses.

Six Lászlóné, Győr. A kertjükben – feltehetően elszórt magból kelt – meggyfák általában valóban gyönyörűen virágoznak, de az ilyen vadfák virágainak termékenyülése bizonytalan. Egyes években bőven, míg máskor akár éveken keresztül alig teremnek. Ahhoz, hogy megbízható termést hozzanak, legjobb a fákat beoltani. Legkedvezőbb, ha a környékükön jól termő, betegségekre kevésbé érzékeny fajtákból oltanak be egy-egy ágat. A nyugalmi időszakban megszedett oltóvesszőkkel legjobb a tavaszi kihajtás idején beoltani a fákat. Lehet minden ágra más fajtát oltani, így a virágok megporzása is biztosított, és megoldható az is, hogy heteken keresztül mindig friss meggyet szüreteljenek.

Füge jeligére. Gyógyhatású vegyületeket tartalmaz a füge gyümölcse, fája, levele és tejnedve is. A XX. század eleji gyógynövénykönyvek még említik, hogy a gyümölcs főzetét köhögés és tüdőbaj ellen, a tejben megfőzött fügét pedig szájban keletkezett és foghúsdaganat érlelésére ajánlják. A mediterrán országokban a füge tejnedvét szemölcsök irtására, a gyümölcs nedvét sebek borogatására, párakötésre használták. Bizonyos antibiotikus hatás miatt a levelek közé tett gyümölcsök is hosszabban eltarthatók. Növényvédő hatást csak Lippai János Posoni kert című könyvében találtunk. Azt írta, hogy a fügefa hamujából készített lúgban áztatják a vetőmagokat, így a kelő palántákat a hernyók elkerülik.

Ezek is érdekelhetnek