Üzenjük

Házunk tájaVeszelszky Éva2007. 08. 10. péntek2007. 08. 10.
Üzenjük

Pap Albert, Csokvaormány. Mindenfajta tej beoltásához, különböző tejtermékek készítéséhez szükséges oltóanyagok előállításával a Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet Kft. foglalkozik. (Címe: 9200 Mosonmagyaróvár, Lucsony u. 24., telefon 96/219870.) A folyékony oltóanyag legkisebb kiszerelése egy liter, a por alakú készítményé fél kilogramm. Mindkét fajtát szállítják postai utánvéttel is, írásos megrendelés után. A folyékony oltóanyagból harminc ml szükséges száz liter tej beoltásához. A készítmény, hűtőben tárolva, fél évig garantáltan megőrzi a hatékonyságát. A por alakú oltóanyagból két gramm kell száz liter tej beoltásához. Ez hűtőszekrényben tárolva a gyártástól számított két éven belül minőségromlás nélkül felhasználható. A por alakú oltóanyag tovább tárolható, de kis mennyiségek beoltásakor csak patikai mérlegen mérhetők ki a milligrammos adagok. Kisebb gazdaságokban vagy családi vállalkozásoknál ezért jobban kedvelik a folyékony típust, ami injekciós fecskendővel is pontosan adagolható.

Horváth Jánosné, Győr. A bazsarózsa virágrügyei közvetlenül a gyökérnyak fölött alakulnak ki. A virágzás elmaradhat, ha földdel takarják őket. Másik ok lehet a virágképződés hiányossága, a nitrogéntrágyák túladagolása, illetve a kálium- és foszforhiány. Ha tehát a gyökérnyaknál jól látható, nyár végére duzzadó virágrügyek nem kerültek a talajszint alá, akkor ősszel a tövek köré nagyobb adagú szerves trágya – komposzt vagy érett marhatrágya – terítése javasolható. Ebből a növény felveheti a virágképzéshez szükséges tápelemeket.

Károly Bálint, Telki. A fűszerpaprikának több érési szakasza van. A zöld termések először sárgulnak, majd kormospirosra, végül élénkpirosra színeződnek. Legmagasabb cukortartalma a kormospiros terméseknek van, ilyenkor érdemes betakarítani. Ekkor nyerhető belőle a legízesebb, legaromásabb fűszer. A termésben képződött cukor egy része az íz- és zamatanyagok kialakulásához, másik része az utóéréskor lejátszódó biokémiai folyamatokhoz szolgáltat energiát. A későn vagy csapadékos időben szedett, alacsony cukortartalmú fűszerpaprika hiányos színeződésű, ízetlen és romlásra hajlamosabb lehet. A száraz, meleg időben szedett, megfelelő érettségű termés adja a legjobb minőséget. Nálunk általában a korai érésű paprikák a legértékesebbek.
Szedés után néhány napig árnyas, szellős helyen, szétterítve szikkasztjuk a paprikát, ahol nedvességtartalmának jelentős részét elveszti. Ezután már felfűzve, tűző napon is tartható, ám amint zörgősre száradt, ajánlott árnyas, levegős helyre vinni, mert fényen a színanyagai károsodhatnak. Egészben jobban megőrzi a paprika az aromáját, mint őrölve, ezért célszerű a felhasználás mértékében, kisebb adagokban őrölni.