Görényrajongók

Mokos Pál és Selmeczi Gabriella a Pest megyei Remeteszőlősön él. Ők azon tízezrek közé tartoznak, akik az utóbbi években társállatnak vadászgörényt választottak maguk mellé. Napjainkban a kutya és a macska után a görény a legkedveltebb házi kedvenc, bár egyesek a harmadik helyezést a törpenyúlnak ítélik.

Házunk tájaTóth Zsigmond2007. 10. 12. péntek2007. 10. 12.
Görényrajongók

A jelenlegi vadászgörény-tartási divat az Amerikai Egyesült Államokból indult, s ma már csupán ott több mint hétmillió ilyen kisragadozót tartanak. A nagyobb városokban görényklinikák is működnek, s hazánkban is egyre több állatorvos specializálódik ezeknek a játékos élőlényeknek a gyógyítására, egészségvédelmére.
A vadászgörényt már több mint ötezer évvel ezelőtt elkezdték háziasítani. Sokáig egyeduralkodók voltak a ház körüli rágcsálók pusztításában, de a később megjelenő házimacskák kiszorították őket, ezután már csak a patkányirtásban volt jelentős szerepük. Hogy a vadászgörénynek melyik, a természetben előforduló görényfaj az őse, akörül a mai napig megoszlik a tudósok véleménye. Egy biztos: mint általában a háziasított állatok, ők is sokat vesztettek agytérfogatukból – az mintegy harmada a természetben élő társaikénak –, s ez „szellemi képességeikben” is megmutatkozik. Ennek ellenére intelligens állatok, képességeik a macskáéival vetekszenek.
A történelem során a görények társadalmi megítélése ingadozott. Volt idő, amikor a társadalom alacsonyabb rétegei tartották, míg máskor főúri privilégiumnak számított, ha valakinek a birtokában volt ilyen állat. Így például Dzsingisz kán kedvencei a vadászgörények voltak, s csak a tatárok előkelőségei tarthatták őket. Viktória királynő a XIX. században Angliában oly nagy görényrajongó volt, hogy a hozzá érkező követeknek, államfőknek legmagasabb tisztelete jeléül görényeket ajándékozott. Napjaink demokratikus világában a görény sokak számára elérhető, de mindez csak a gyakori fajtákra, színváltozatokra jellemző. Áruk öt- és húszezer forint között mozog, míg egy-egy igazi ritkaság több százezer forintba is kerülhet.
A XXI. században a görények tartása elsősorban azoknak ajánlható, akik nem szeretnek vagy nem tudnak kutyát sétáltatni – otthonukban, karosszékben ülve vidáman eljátszhatnak kedvencükkel. Fontos viszont a napi ritmus, az, hogy rendszeres időközönként foglalkozzanak velük. Egyedül tartott példányra három órát kell szánni. A napi etetés-itatás és takarítás mellett igénylik a rendszeres fültisztítást, karomvágást, és hogyha lakószobánkban tarjuk őket, a kéthetenkénti fürdetést. Sokan azt gondolják, hogy jobban járnak, ha macska vagy kutya helyett görényt tartanak, mivel nem jár akkora költséggel. A görények testméretükhöz képest nagyon sokat esznek, ugyanis mivel felettébb mozgékonyak, jelentős energiát használnak el. Ezzel magyarázható, hogy takarmányozásuk körülbelül annyiba kerül, mint egy igényesen tartott macskáé vagy egy közepes méretű kutyáé.
Mokos Pálék is sokáig tanakodtak rajta, míg végül megosztották otthonukat első görényükkel. Végül olyannyira megszerették, hogy hamarosan még egyet fogadtak mellé. Bíznak benne, hogy hosszú éveken át társuk lesz a két ivartalanított állat, az esténkénti játék velük a mindennapi munka fáradalmai után igazi felüdülés.

Ezek is érdekelhetnek