Méhészfeleségek mézescsókja

Egyre mélyebb gyökeret ereszt Zalaegerszegen a télen megrendezett Kárpát-medencei Mézfesztivál, amire Erdély, Szlovákia és Szlovénia magyar méztermelői is eljönnek. A mézlovagrendek, a mézfajták, a mézzel készülő termékek színes kavalkádja kulturális műsorral egybekötve egyre nagyobb vonzerőt jelent.

Házunk tájaBozsér Erzsébet2008. 01. 04. péntek2008. 01. 04.

Kép: mézes krémes desszert Fotó: Németh András Péter

Méhészfeleségek mézescsókja
mézes krémes desszert Fotó: Németh András Péter

Nem lehet ellenállni a természet adta édességnek, amely hihetetlenül sokféle formában tárul elénk. A tucatnyi mézfajta mellett mézből erjesztett és ízesített bor, pálinka, sütemények, aszalványok, valamint propolisz, virágpor, méhviaszból öntött gyertyák, díszek kápráztatják el a közönséget.
Ezúttal a méhészfeleségek is összemérték süteménykészítő tudásukat. Természetesen a méz volt a fő alapanyaga a mutatós csillagoknak, figuráknak, tekercseknek és krémes kockáknak. A pölöskei Pózvai Ervinné a zsűrizés után sokszor elismételte az érdeklődőknek csokival bevont, barna sportszeletének receptjét.
– Egyszerűen, gyorsan elkészíthető – magyarázta. – Cukros receptként kaptam, de átalakítottam mézesre. Két deciliter tejet 30 dekagramm akácmézzel, 25 deka margarinnal, két evőkanál kakaóval összekeverek, és felforralom. A tűzről levéve egy kis rumaromát, kevés rumot, 50 deka darált háztartási kekszet keverek bele, majd az anyagot olajozott tepsibe nyomkodom. Amikor megsült, megolvasztom a tortabevonót, négy evőkanál olajat adok hozzá, és rákenem a sütemény tetejére. Amikor kihűlt, kockákra vagdosom. Mutatós, gyors és finom sütemény. Én a kristálycukrot teljesen kiváltottam mézzel, még a káposztasalátát is azzal édesítem. Használom sütésnél-főzésnél, a mustáros csirkét is mézzel ízesítem. A mézet fűszerekkel keverve nagyon pikáns ízesítőként lehet használni. Van egy újításom, a göcseji prószafesztiválon arattam vele sikert. A kisült krumpliprószát tejföl helyett mézzel kentem meg, amitől rendkívül különleges íze lett.
Asztalkáján mutatja a különféle mézeket, amelyek a felhasználó gazdasszonyok fantáziáját meglódíthatják. Akác, repce, hárs, bükköny, selyemfű, napraforgó, mézharmat, facélia, gesztenye – különféle színárnyalatokban.
– Hol találnak ennyiféle méhlegelőt?
– Több telephelyen van a 140 méhcsaládunk, és persze vándorolunk. Amikor vége a tanévnek és leányunk megkezdi a vakációt, útra kel a család távolabbi vidékekre. Általában a zalai repcével kezdünk, majd a somogyi akác, utána a zalai akác, a Győr-Moson-Sopron megyei facélia, a velemi vadgesztenye, a Duna-Tisza-közi selyemfű, a zselici hárserdő, a Fejér megyei napraforgó, végül a hazai szolidágó következik. Minden fajtát külön pergetünk, ami nem kis munkát jelent. De azért jut időnk ilyenkor kirándulgatásra is, s megismerkedünk a táj nevezetességeivel.

Ezek is érdekelhetnek