Mi fán terem a kókuszdió?

Valahányszor, ha kókuszos süteményt majszolok, eszembe jutnak azok a szép napok, melyeket Afrikában, a kókuszpálmák alatt töltöttem. Zanzibáron, a fűszertermesztésről híres szigeten volt szerencsém megfigyelni azt is, miként másznak fel az égig érő pálmák tetejére, hogy leszedjék ezt az üdítő gyümölcsöt.

Házunk tájaPethes József2008. 01. 11. péntek2008. 01. 11.
Mi fán terem a kókuszdió?

Miután lehozták a világoszöld színű kókuszdiókat, egy méretes, éles késsel egyszerűen lenyisszantották az egyik végét, és máris ihattuk a belsejét kitöltő, áttetsző kókuszvizet. Ezekben az éretlen diókban akár egyliternyi folyadék is lehet, ami érés közben aztán folyamatosan beépül a terméshúsba. Érdekes, hogy a harmincfokos melegben is hűvös marad a folyadék, ezért a piacokon, utak mentén üdítőitalként árulják. Ivás után az üresen maradt kókuszdiót feltörtem és a lágy terméshúst kikanalaztam belőle.
Vendéglátóim elmondták, hogy az egzotikus kókuszpálma minden porcikáját hasznosítják. A dióból étkezési olajat sajtolnak, sőt gyógytermékeket, szappanokat is készítenek belőle. A termések rostos köpenyéből fonalat fonnak, amely kötél, takaró, háló, táska, ruhanemű, szőnyeg és sok más termék előállítására alkalmas. A kókuszdió csontos héjából edényeket is készítenek. A pálmanedvből, amely a megvágott virágzatokból csepeg, pálmabort, ecetet, cukrot és szirupot állítanak elő. A kókuszpálma levele és törzse a trópusok fontos építőanyaga.
A növény a teljesen napos helyeken, trópusi klímában érzi magát jól, a tengerparti laza talajokat kedveli, jól tűri a sót. Egy-egy kókuszpálma több mint nyolcvan évig hozhat termést. Zölden vagy éretten, kézzel szüretelik a termést; Afrika bizonyos részein és néhány csendes-óceáni szigeten a lehullott kókuszt szedik fel a földről, Ázsiában helyenként idomított majmok kúsznak fel a fára. Az utóbbi időkben sok helyen rövid törzsű fajtákat is ültetnek, hogy könnyebb legyen a szüret.
Maga a dió fontos élelem, egy hindu népmonda szerint fogyasztása százféle baj gyógyítására alkalmas. Nálunk már érett állapotban kapható, de kemény húsa is élvezetes csemege. A szárított kókuszt főleg süteményekhez használjuk. Ha frissen fogyasztjuk, tehetjük salátákba, de magában is finom. A kókusztej – melyet gyakran összetévesztenek a kókuszvízzel – nem más, mint a gyümölcshúsból nyert folyadék. A gyümölcs sok ásványi anyagot, főleg magnéziumot, kalciumot, cinket és vasat tartalmaz. Olyan telítetlen zsírsavak találhatók benne, amelyek jelentősen csökkentik a szívbetegségek kialakulásának esélyét. Magas kalciumtartalma miatt a tej mellett gyermekek és idősek étrendjébe szokták ajánlani, mert erősíti a csontokat. Táplálóanyagai miatt lábadozó betegeknek is ajánlott.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek