Szobában szabadlábon

Télen jobban oda kell figyelni a szobanövényekre. A trópusi éghajlatról származók például nehezen viselik el a száraz, meleg szoba mikroklímáját, mert eredeti termőhelyükön egész évben kiegyenlített hőmérséklethez és párás időjáráshoz szoktak. Ahhoz, hogy kellemesebbé tegyük számukra a telet és megóvjuk őket a pusztulástól, hasonló körülményeket kell teremtenünk.

Házunk tája2008. 01. 04. péntek2008. 01. 04.
Szobában szabadlábon

Ilyenkor a rövid és fényszegény nappalok elsősorban a virágzó cserepeseknél és a tarka levelű dísznövényeknél okoznak gondot. Ezeket fűtetlen vagy csak kissé fűtött (15 foknál hűvösebb), de egész nap fényes helyiségben tartsuk. A páraigényes növényeket – például a páfrányokat és az orchideaféléket – télen jobb beköltöztetni az ablakkal rendelkező fürdőszobába vagy a konyhába. Néhány szobanövény kifejezetten jól tűri a száraz, meleg, fényszegény körülményeket. Ilyenek a kaktuszok, a pozsgás levelűek, a filodendronok, de még a broméliák is, ha levéltölcsérüket rendszeresen feltöltjük vízzel.
Hogy a szobanövények ne szenvedjenek a száraz levegőtől, érdemes párologtatót használni vagy a fűtőtestre vízzel telt edényt tenni. Az sem baj, ha a szobában szárítjuk a ruhákat, amelyek szintén párásítják a levegőt. Ezzel nemcsak szobanövényeinknek, hanem magunknak is jót teszünk. A virágcserepek alá helyezzünk nagyobb alátétet, és azt mindig töltsünk fel vízzel. Ebből a növény az igényeinek megfelelően veheti fel a nedvességet, és környezetében is páradúsabb lesz a levegő.
Szobanövényeinket időnként permetezzük le tiszta, forralt, szoba-hőmérsékletűre hűtött vízzel. (Azért kell forralni, mert a kemény csapvíztől foltosak lesznek a levelek.) A permetezéssel nemcsak a páratartalmat növeljük, hanem a port is lemossuk a növényről, így szabaddá válnak a légzőnyílásai. Persze a párásítást nem szabad túlzásba vinni, mert akkor meleg lakásban kedvező környezetet teremtünk a gombabetegségeknek.
A szobanövények tartásánál nemcsak télen, de egész évben ügyeljük arra, hogy hideg csapvízzel ne öntözzük őket. Várjuk meg, amíg az öntözővíz szobahőmérsékletűre melegszik, és csak akkor adjuk a növényeknek. Télen általában ritkábban kell öntöznünk, ám a fűtött, száraz levegőjű szobában heti egy alkalommal mindenképpen kerüljön rá sor. A túlöntözéssel is elpusztíthatjuk a szobanövényeket, ezért rendszeresen ellenőrizzük a cserépföld nedvességi állapotát, és attól függően döntsük el, hogy kell-e vizet adnunk. A tápoldatozást a téli hónapokra elhagyhatjuk. Szellőztetni télen is kell, de vigyázzunk arra, hogy ne közvetlenül a növényekre nyissuk az ablakot. Természetesen a legnagyobb odafigyelés mellett is előfordul, hogy néhány levél elszárad, ezeket el kell távolítani a növényről.

Ezek is érdekelhetnek