Szomolya címerkoronája

Megtörténhet, hogy a világörökség része lesz a szomolyai cseresznye. A bükkaljai község legfőbb reklámhordozója ez a gyümölcs, még a falu címerében is helyet kapott. Napjainkban a reneszánszát éli. A kedvező széljárást kihasználva a helyi őstermelők és a községi vezetők úgy döntöttek, elindítják a procedúrát, és a világörökség részeként jegyeztetik be az őshonos gyümölcsöt.

Házunk tájaKovács István2008. 01. 04. péntek2008. 01. 04.

Kép: Marsi István nagykörüi termény felvásárló kevés cseresznyét is átvesz. 2005.06.20.

Szomolya címerkoronája
Marsi István nagykörüi termény felvásárló kevés cseresznyét is átvesz. 2005.06.20.

Szomolyai rövidszárú mézédes fekete cseresznye a pontos neve a levédésre érett gyümölcsnek, amely számos kedvező tulajdonsága miatt keresett a piacon. Flavonoidtartalma miatt gyógyszerek és táplálék-kiegészítők alapanyaga, de jelentős antibakteriális, májvédő és fogszuvasodást gátló hatással is bír. Ezenkívül javítja az emésztést és a keringést, és igazolt a daganatellenes tulajdonsága – tudtuk meg Guczi István polgármestertől, aki személyesen vitte el a kérelmet a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumba, ahol támogatókra talált. Első lépésben el kell érni, hogy oltalom alá helyezzék a fajtát, utána jöhet a szabadalmaztatási eljárás, és végül el lehet jutni addig, hogy a világörökség részévé nyilvánítsák.
A faluban egyre többen éreznek késztetést a régi ültetvények gondozására, illetve újak telepítésére. Az őshonos szomolyai cseresznyefák ellenállnak a betegségeknek, ezért nem igényelnek permetezést. Első értékelhető termésüket 5-6 éves korukban hozzák, utána egy-egy fáról 50-70 kiló gyümölcs szüretelhető. Hátránya, hogy korán virágzik, ezért komoly fagykárok érhetik. Ez a fajta a riolittufás-humuszos talajt kedveli. Szív alakú termése kisebb a többi cseresznyénél, mindössze 4 grammos, ám összetétele és tárolhatósága mindezt bőven ellensúlyozza. A kutatások eredményei és a kereslet megmozgatta a falu őstermelő lakosainak a fantáziáját, és a határban található 13 hektáros ültetvény egy részét művelni kezdték. Bene Tamás ott vásárolt területet mintegy 200 gyümölcsfával. Elvégezte a szántást és a trágyázást, megkapálta a fák tövét, így júniusban a szárazság ellenére is ötvenszázalékos termést tudott leszedni. Tervei között további vásárlás szerepel, hiszen a 17 éves cseresznyefák még akár 50-60 évig is jól teremhetnek.
Harázi Péter – két társával együtt – az új ültetvényesek közé tartozik. Apostol János professzor, ismert érdi növénynemesítő segítette a munkáját, amikor egy nagy terület legjobb 11 fáját kiválasztotta alanynak, majd ezekből vadcseresznye-csemetékbe oltottak szemeket. Így ma a termelők három hektáron hétszáz őshonos fát gondoznak, a jövőre hároméves fákról pedig már némi termés is várható. Mindezt önerőből végezték, pályázatuk ugyanis nem nyert.
Még csak a folyamat kezdetén járnak, de máris megélénkült a piac, hiszen a korábban elhanyagolt cseresznyeültetvényeken emelkedtek az árak, ami jelzi: újra van kereslet a szomolyai cseresznyére.

Ezek is érdekelhetnek